U masovnim grobnicama u Harkovskoj oblasti do sada pronađeno 436 tela: "Ne nekima vidljivi tragovi mučenja"

Ruske snage su pre dve nedelje napustile grad nakon ukrajinske kontraofanzive, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je nakon toga posetio Izjum i izjavio da je u gradu nakon ruske okupacije "prizor veoma šokantan"

  • 10
Izjum, pronađena tela Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske vlasti saopštile su da su do sada navodno pronađena najmanje 436 tela u masovnim grobnicama u Harkovskoj oblasti. Ova oblast je nakon kontraofanzive koja je usledila ranije ovog meseca, ponovo u rukama ukrajinaca.

Guverner Harkova Oleh Sinjehubov rekao je danas da su locirane još tri masovne grobnice u oblastima koje su ponovo pod kontrolom Ukrajine.

Izjum, grad koji je napadnut u aprilu, Rusija je koristila kao ključno vojno središte za snabdevanje svojih snaga sa istoka. Stotine ukrajinskih radnika navodno su iskopavali tela i pronalazili grobna mesta u tom delu zemlje u poslenjih nedelju dana, piše Independent.

Ruske snage su pre dve nedelje napustile grad nakon ukrajinske kontraofanzive, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je nakon toga posetio Izjum i izjavio da je u gradu nakon ruske okupacije "prizor veoma šokantan".

Izjum, pronađena tela Foto: Tanjug/AP

Tim eksperata koji je naručio Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) takođe je u petak predstavio svoje dokaze o navodnim ratnim zločinima, uključujući premlaćivanje, strujne udare i prisilnu golotinju u ruskim zatočeničkim objektima, kao i pogubljenja u regionima Kijeva, Černigova, Harkova i Sumi.

- Na osnovu dokaza koje je prikupila Komisija, zaključili su da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini - saopštio je Erik Mose, koji je na čelu istražne komisije za Ukrajinu.

Predsednik komisije nije konkretno rekao da su te žločine počinile ruske snage. Međutim, komisija se fokusirala na oblasti koje su ranije okupirale ruske snage, kao što su Kijev, Černigov, Harkov i Suma.

Istražitelji iz komisije, koju je u martu formirao savet za prava, posetili su 27 mesta i intervjuisali više od 150 žrtava i svedoka navodnih zločina.

Rusija negira da je namerno napadala civile tokom "specijalne vojne operacije".

Moskva je pozvana da odgovori na optužbe na sednici saveta, ali je njeno sedište ostalo prazno. Nije bilo ni hitne zvanične reakcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    23. septembar 2022 | 22:19

    Pa ovo je neviđena sramota! Prekopati legalno groblje,vide se na slici krstovi i imena i prezimena. Neko k'o je hteo da sakrije masovnu grobnicu ne bi obeležavao grobove. Pa ovo je nečuvena propaganda zapada!

  • Miki

    23. septembar 2022 | 22:44

    Ko još stavlja krstove sa imenom i prezimenom na masovnu grobnicu?!?

  • Realista

    23. septembar 2022 | 22:14

    Tragikomedija. Ovi svaki dan već 8 godina ubijaju civile po Donbasu i nikom nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA