≫ 

Lavrov: "Ukrajina je za Zapad potrošni materijal, referendumi se održavaju na preporuku Zelenskog"

Govor Lavrova na godišnjem sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija dolazi u atmosferi pojačanih tenzija između Rusije i Zapada nakon eskalacije bezbednosne krize u Ukrajini

  • 6
Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov navodno je rekao danas na Generalnoj skupštini UN da se "budućnost svetskog poretka odlučuje danas".

- Danas se odlučuje o budućoj bezbednosnoj, ekonomskoj i političkoj arhitekturi planete, a na ljudima sveta je da odluče da li će ona i dalje biti poredak kojim dominira Zapad i njegova zlatna milijarda, ili progresivne snage - rekao je Lavrov.

On je kazao i da se "sastajemo u teškom i dramatičnom trenutku" dok "krize rastu, a situacija u oblasti međunarodne bezbednosti se ubrzano pogoršava".

Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

- Zapad je izazvao bes zbog referenduma koji se trenutno održavaju. Ali ljudi koji tamo žive, zapravo, reaguju samo na ono što im je predsednik Zelenski preporučio u jednom od svojih intervjua u avgustu 2021. Tada je savetovao svima koji se osećaju Rusima, zarad njihove dece i unuka, "idite u Rusiju". To sada rade stanovnici regiona u kojima se održavaku referendumi, koji sa sobom nose svoje zemlje na kojima su vekovima živeli njihovi preci - dodao je Lavrov.

- Svakom nepristrasnom posmatraču je krajnje jasno da je za Anglosaksonce koji su u potpunosti potčinili Evropu Ukrajina samo potrošni materijal u borbi protiv Rusije - istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, NATO je Rusiju proglasio direktnom pretnjom na putu ka totalnoj dominaciji SAD i označio Kinu kao dugoročni strateški izazov.

Lavrov kaže i da SAD pokušavaju da pretvore ceo svet u svoje "dvorište", koristeći nelegitimne jednostrane sankcije protiv onih koji se ne slažu.

Vašington je zadao sebi zadatak da preuzme azijske teritorije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

- Oni se igraju vatrom oko Tajvana. Povrh toga, obećavaju vojnu podršku Tajvanu - istakao je Lavrov.

Lavrov je kazao i da su zapadne države izazvale propadanje sistema UN.

Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

- Jedna od posledica krstaškog rata protiv onih koje je Zapad proglasio za nepoželjne je sve dublje propadanje multilateralnih institucija, koje SAD i njeni saveznici pretvaraju u oruđe za ispunjavanje svojih interesa. Ova linija je nametnuta UN, njenom Savetu za ljudska prava, Unesku i drugim multilateralnim telima - naglasio je Lavrov.

Finansijske i logističke prepreke koje postavljaju SAD i Evropska unija izvozu ruskog žita i đubriva još nisu u potpunosti uklonjene, rekao je on.

- Pohvaljujemo napore generalnog sekretara (UN Antonija Gutereša), koji je omogućio Istanbulski sporazum od 22. jula. Međutim, ovi sporazumi se moraju primeniti. U međuvremenu, većina brodova koji prevoze ukrajinsko žito ne plovi u najsiromašnije zemlje, dok finansijske i logističke prepreke koje su stvorile SAD i EU ruskom izvozu žitarica i đubriva još nisu u potpunosti uklonjene - naveo je Lavrov.

"Referendumi se održavaju na preporuku Zelenskog"

Sergej Lavrov rekao je na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku da se referendumi održavaju na preporuku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Referendum o pitanju ulaska u sastav Rusije počeo je u juče u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

glasanje donjeck lugansk referendum Foto: Tanjug/AP

- Zapad negoduje zbog referenduma koji se trenutno održavaju u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti. Međutim, stanovnici tih teritorija samo su reagovali na činjenicu da im je to predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski preporučio u jednom od intervjua iz avgusta prošle godine, kada je savetovao sve koji se osećaju kao Rusi da odu u Rusiju - rekao je Lavrov, prenose RIA Novosti.

Naveo je da "stanovici pomenutih regiona upravo to i čine, nose sa sobom svoju zemlju, na kojoj su vekovima živeli njihovi preci".

Glasanje će trajati do utorka, 27. septembra. Zapad je osudio održavanje referenduma, navodeći da je reč o pokušaju Moskve da pripoji delove ukrajinske teritorije.

Govor Lavrova na godišnjem sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija dolazi u atmosferi pojačanih tenzija između Rusije i Zapada nakon eskalacije bezbednosne krize u Ukrajini.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je u svom obraćanju naciji u sredu proglasio delimičnu mobilizaciju.

Video: Susred Aleksandra Vučića i Sergeja Lavrova u Njujorku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mnogo dobro

    24. septembar 2022 | 23:20

    Stanovnici osvojenih regiona samo cine ono sto im je Ukrajinski presednik savetovao. Idu u Rusiju :)

  • Jovan Ktć

    24. septembar 2022 | 23:15

    Briljantan, tačan, logičan i na momente duhovit govor vrsnog diplomate, gospodina Lavrova.

  • M85auser

    25. septembar 2022 | 01:32

    Slusam njega dok prica , a slusam i recimo Solca ili Ursulu… ma vecinu politicara sa zapada. Bez dileme , svako ko je iole objektivan reci ce da mu ta vecinska ekipa , nije ni do noznog zgloba. Ili se prave toliko ludi u ovom sukobu ili su zaista idioti. Nema trece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA