Oluja Fiona pogodila istočni deo Kanade: Kuće završile u okeanu, sumnja se da je stradala žena

Oluja Fiona, nakon što je uzela danak u Novoj Škotskoj i Ostrvu Princa Edvarda, pogodila je Njufaundlend i istočni Kvebek

  • 2
Kanada, oluja Fiona Foto: Tanug/AP

Snažna oluja Fiona zahvatila je danas istočni deo Kanade zbog čega je stanovništvo evakuisano, dalekovodi i drveće oboreno, dok su mnogi domovi pretvoreni u gomilu ruševina.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) saopštio je da je centar oluje sada u zalivu Svetog Lorensa nakon što je prošao Novu Škotsku, preneo je Rojters.

NHC je saopštio da je oluja Fiona, nakon što je uzela danak u Novoj Škotskoj i Ostrvu Princa Edvarda, pogodila Njufaundlend i istočni Kvebek, ali da će verovatno oslabiti.

Port-o-Bask, na jugozapadnom kraju Njufaundlenda sa 4.067 stanovnika, proglasio je vanredno stanje i evakuisao delove grada koji su poplavljeni, izjavio je gradonačelnik Brajan Baton.

Nekoliko kuća i stambena zgrada završili su u moru, rekao je Rene Roj, glavni urednik "Vrekhaus viklija" u Port-o-Basku, za kanadsku televiziju.

- Ovo je najstrašnija stvar koju sam ikada video u svom životu - rekao je Roj, opisujući mnoge domove kao samo gomilu ruševina u okeanu. Policija istražuje da li je jedna ženska osoba nastradala tako što je završila u moru, javio je CBC.

Kanadski premijer DŽastin Trudo održao je jutros sastanak sa članovima vladinog tima za hitne slučajeve i o tome će obavestiti kasnije novinare, izjavila je njegova portparolka.

- Naša vlada je spremna da podrži pokrajine dodatnim resursima - naveo je Trudo na Tviteru.

U udaru oluje Fiona, koja je pre skoro nedelju dana pogodila Portoriko, nastradalo je najmanje osam osoba.

Video: Uragan odneo glavni most: Stavičan snimak Fione kako ruši sve pred sobom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjani Kanade

    25. septembar 2022 | 05:28

    Nista se vi ne brinite ovda kod nas je svaka kuca pokrivena osiguranjem, mogu da tuže koga hoće i za sta hoce i dobiće,svi sada koji su na splavu i plutaju za nedelju dana ce imati milion na računu ...govorim vam sa mesta dogadjaja i i ja sam ugrožen poplavom heheheh

  • Hh

    25. septembar 2022 | 04:16

    Burek je najbolji s mesom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA