≫ 

Cela Evropa prati glasanje u Italiji: Vodi Đorđa Meloni, žena koja intrigira sve političare

Opoziciona liderka krajnje desnice Đorđija Meloni, koja je po istraživanjima javnog mnjenja u vođstvu i mogla bi da postane prva žena premijer u Italiji

  • 5
Đorđa Meloni Đorđa Meloni

Foto: Profimedia

U Italiji se održavaju parlamentarni izbori, a među glavnim kandidatima nalaze se trostruki premijer Silvijo Berluskoni, opoziciona liderka krajnje desnice Đorđija Meloni, koja je po istraživanjima javnog mnjenja u vođstvu i mogla bi da postane prva žena premijer u Italiji.

Jutros su od 7 časova otvorena su biračka mesta u Italiji. Pravo na glasanje ima više od 46 miliona Italijana, dok je više od 4.700.000 Italijana sa prebivalištem u inostranstvu već glasalo. Italijani glasaju za novi parlament, a ovi izbori će odlučiti većinu koja će vladati zemljom narednih pet godina. Bez obzira na činjenicu da već 15 dana nije dozvoljeno javno objavljivanje istraživanja javnog mnjenja podaci koji su do tada sakupljeni prikazuju da je centralna desnica u velikoj prednosti te da će dobiti apsolutnu većinu sa obzirom na činjenicu da su im protivnici - Demokratska partija, Terzo polo i Pokret pet zvezdica podeljeni i svako od njih se predstavlja za sebe.

Jedino iznenađenje koje je moguće na kraju današnjeg dana jeste rast Pokreta pet zvezdica što je već bilo primećeno početkom septembra i to najviše na jugu zemlje. Ipak, niko ne sumnja da će Braća Italije na čelu sa Đorđom Meloni biti pobednici ovih izbora.

Interesantna su reagovanja Evrope na ova predviđanja koja se ne dopadaju previše Italijanima.

Naime, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila: "Videćemo rezultate izbora u Italiji. Imali smo i izbore u Švedskoj. Ukoliko se stvari budu razvijale u kompleksnom pravcu mi imamo instrumente koje ćemo upotrebiti kao u slučaju Poljske i Mađarske".

Mnogi italijanski političari, čak i oni koji nisu pripadnici desnice protumačili su reči Ursule fon der Lajen kao neku vrstu upozorenja ukoliko dođe do toga da u Italiji zaista pobedi desnica kao što će se, najverovatnije i desiti.

Najveći deo italijanske štampe je slično prokomentarisao smatrajući da treba poštovati izbor Italijana kakav god on bio. Silvio Berluskoni pak smatra da nema razloga za brigu kada su u pitanju međunarodne presije jer desnica nije protiv Evrope, a ni Evropa ne može biti protiv desnice.

Mediji daju prednost desnici

Strani mediji o izborima u Italiji pišu i govore kao da je desnica već pobedila, naime Si-En-En objašnjava da se stvaraju perfektni uslovi za ponovno rađanje populista u Evropi, Njujork tajms kaže da nisu baš svi srećni ukoliko Meloni dođe na vlast jer će ekstremna desnica unazaditi prava žena.

Vašington post se pita zašto su Italijani spremni da zamene Dragija sa Đorđom Meloni. Foks njuz smatra da će Italija dobiti prvog premijera ženu koja je imala zaista odličnu karijeru još od kako je bila aktivistkinja dok je bila tinejdžerka.

Figaro je posvetio prve četiri strane italijanskim izborima pod nazivom "Ujedinjena desnica na vratima vlasti" te kako je Enriko Leta potopio italijansku levicu. Parizijen je stavio naslov "Italija, Musolinijeva senka nad izborima".

I neki od modnih kreatora su na svojim društvenim mrežama komentarisali izbore, poput Donatele Versaće koja je, kao i poznata italijanska influenserka Kjara Feranji koju prati skoro 28 miliona ljudi, a koja je pozvala Italijane da izađu danas na glasanje jer su, kako kaže, ovo vrlo važni izbori za zemlju.

Naime stiče se utisak da će veliki broj građana odustati od glasanja jer nemaju poverenja u političare i ne znaju za koga bi glasali.

No izborni dan je tek počeo, a prve nagoveštaje ćemo imati u toku dana te i konačne rezultate nakon 23 časa iako za sada izgleda da su stvari poprilično jasne.

                                                               KO JE ĐORĐIJA MELONI

Od tinejdžerske aktivistkinje koja je hvalila Benita Musolinija do favorita za prvu italijansku premijerku, Đorđija Meloni imala je zanimljiv razvojni put, dovodeći svoju krajnje desnu stranku nadomak vlasti.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je krajnje desna koalicija na čelu s njenom Braćom Italije na najboljem putu da pobedi na nedeljnim izborima.

Odlučna i borbena dok kritikuje Evropsku uniju, masovnu imigraciju i "LGBT lobije", ta 45-godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan lični brend.

- Ja sam Đorđija, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Italijanka, ja sam hrišćanka - rekla je na skupu u Rimu 2019, što je postalo viralno nakon što je remiksirano u pesmu.

Braća Italije proistekla su iz italijanskog postfašističkog pokreta, ali Meloni nastoji da se distancira od takve prošlosti, premda ne želi sasvim da je se odrekne, piše Jutarnji.

Zagovara tradicionalne katoličke porodične vrednosti, ali kaže da će sačuvati italijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje doktorima da odbiju da ih sprovoede. Međutim, kaže da želi ženama, koje misle da im je pobačaj jedina opcija, dati pravo na izbor.

Spremna za vlast

Rođena u Rimu 15. januara 1977. godine, Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbateli sa majkom, pošto ih je otac napustio.

Već dugo se bavi politikom. Sa 31 godinom bila je najmlađa ministarka u posleratnoj italijanskoj istoriji i bila je među osnivačima Braće Italije 2012. godine.

Na izborima 2018. njena stranka osvojila je četiri odsto glasova, a sad u anketama dobija više od 24 posto.

Ako u nedelju ostvari takav rezultat, Meloni bi bila ispred ne samo svojih suparnika, nego i koalicionih partnera, protivimigrantske Lige Matea Salvinija i stranke Forza Italia Silvija Berluskonija, u čijoj je vladi bila 2008. godine.

Meloni ide u prilog to što je njena stranka bila jedina opoziciona stranka zadnjih 18 meseci jer su sve ostale odlučile da uđu u vladu nacionalnog jedinstva dosadašnjeg premijera Maria Dragija.

Istovremeno želi da razuveri one koji postavljaju pitanja o njenom manjku iskustva, postavivši plakate sa sloganom "Spremna" širom zemlje.

Naglašava fiskalnu razboritost s obzirom na ogroman italijanski dug, uprkos tome što njena koalicija poziva na smanjenje poreza i veća socijalna davanja.

Njen stav o Evropi sa godinama je postao umereniji i više ne želi da Italija napusti evrozonu i snažno podržava evropske sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini. Međutim, govori da se Rim mora više zauzimati za svoje nacionalne interese i podržava mađarskog premijera Viktora Orbana u njegovim bitkama s Briselom.

Neofašistička prošlost

Meloni je kao tinejdžerka bila aktivistkinja za mlade Italijanskog socijalnog pokreta (MSI) koji su osnovale pristalice fašističkog diktatora Benita Musolinija nakon Drugog svetskog rata.

U dobi od 19 godina, vodeći kampanju za krajnje desni Nacionalni savez, izjavila je za francusku televiziju da je "Musolini bio dobar političar jer je sve što je radio radio za Italiju".

Pošto je izabrana za zastupnicu Nacionalnog saveza 2006, promenila je retoriku, izjavivši da je diktator činio "greške", kao što su bili rasni zakoni, njegova autoritarnost i ulazak u Drugi svetski rat na strani nacističke Nemačke Adolfa Hitlera.

Njena stranka preuzela je ime iz prvog stiha italijanske himne, a logo uključuje plamen koji je koristio i MSI, u bojama italijanske zastave.

Odbila je pozive da promeni logo, insistirajući da plamen "nema ništa s fašizmom".

- Italijanska desnica prepustila je fašizam istoriji ima već više decenija - ekla je u videoobraćanju stranim dopisnicima prošlog meseca.

Insistira da u njenoj stranci "nema prostora za nostalgiju".

Meloni ima ćerku, rođenu 2006. godine, sa partnerom Andreom Giambrunom, televizijskim novinarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    25. septembar 2022 | 12:49

    To sestro. Rokaj.

  • Fil

    25. septembar 2022 | 14:17

    Interesantna su reagovanja Evrope na ova predviđanja koja se ne dopadaju previše Italijanima Pazite ovu rečenicu, Italijani hoće da ih izaberu, a ne svidjaju se Italijanima???

  • Cika Velja

    25. septembar 2022 | 16:08

    Jel to Amerika prezauzeta Rusima kad Italijanima nije stigla da izabere predsednika?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA