U Španiji uhapšen Ado Alagić zvani Lav

Rukovodioci ovog logora su ili u bekstvu ili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne

  • 1
Madrid Španija protesti mere korona

Foto: Tanjug/AP

U Barseloni je uhapšen Ado Alagić zvani Lav, koji je u BiH optužen za mučenje bošnjačkih i srpskih zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1993. godine, gde je bio zadužen za čuvanje logoraša, prenosi Kliks.ba.

Španska nacionalna policija uhapsila je u Barseloni 61. godišnjeg Alagića, državljanina BiH, za kojim je bila raspisana međunarodna poternica zbog optužbi u umešanost u ratne zločine tokom rata u BiH, prenosi Tanjug.

Španska policija ga je tražila od februara, kada je za njim raspisana poternica iz Bosne i Hercegovine, a uhapsen je 15. septembra i nalazi se u pritvoru.

Alagića u BiH čeka suđenje za zločine 1993. godine u logoru Gabela kod Čapljine, njegovog rodnog mesta. Za njim se traga zbog krivičnog dela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopsteno iz policije.

Logor Gabela ili Zatvor Gabela bio je zatvorski logor kojim je upravljala "Hrvatska zajednica Herceg-Bosna" i Hrvatsko veće odbrane u Gabeli. Logor se nalazio nekoliko kilometara južno od Čapljine, a zatvorenici su bili Bošnjaci i Srbi.

Rukovodioci ovog logora su ili u bekstvu ili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Alagić je lociran je u Barseloni, a tokom boravka u Španiji je koristio lažni identitet. Policija procenjuje da je u Španiji živeo više od godinu dana.

Vlasti su Alagiću pokušavale da sude od 2017. godine, ali je on bio nedostupan pravosudnim organima BiH.

Video: Dnevnik Diane Budisavljević - priča o ženi koja je srpsku decu spasavala iz NDH logora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko poturceni srbin

    25. septembar 2022 | 14:25

    E neces moci dalje dosta si se krio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA