Oluja Fiona ostavila neviđenu pustoš, kanadski zvaničnici: "Ovo je kao ratna zona"

Za sada nije potvrđen nijedan smrtan slučaj

  • 1
Kanada, oluja Fiona

Foto: Tanug/AP

Kanadi će biti potrebno nekoliko meseci da se obnovi ključna infrastruktura nakon što je oluja "Fiona" ostavila do sada neviđen trag destrukcije, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

- Ovo je kao ratna zona. Jedna osoba se vodi kao nestala - rekao je za kanadski servis Si-Bi-Si Brajan Baton, gradonačelnik Port o Baska, jednog od najpogođenijih gradova na jugozapadu pokrajine Njufaundlend, gde živi više od 4.000 stanovnika.

Međutim, za sada nije potvrđen nijedan smrtan slučaj, preneo je Rojters.

Fiona" je pogodila istočni deo Kanade u subotu, zbog čega je određen broj stanovnika evakuisan, a vetar je dostizao brzinu i do 170 kilometara na čas.

Baton je rekao da će biti potrebni meseci da se pojedini građani vrate u svoje domove u Port o Basku nakon što je stambena zgrada i više od 20 kuća uništeno ili odvučeno u more nakon udara oluje, prenosi Tanjug.

 

Iako se potpun obim razaranja još ne zna, ovo bi moglo da bude jedna od najgorih kanadskih prirodnih nesreća, dodaje britanska novinska agencija.

Naučnici još nisu utvrdili da li su klimatske promene uticale na "Fionu", ali se zna da zagrevanje planete čini uragane vlažnijim, vetrovitijim i mnogo intenzivnijim, navodi Rojters.

Kanadska savezna vlada je danas poslala vojsku da pomogne u čišćenju palog drveća, krša i loma, posle čega će radnici elektrodistribucije moći da se probiju do trafostanica i dalekovoda i uključe struju, izjavio je za Rojters ministar za vanredne situacije Bil Bler.

Pokrajina Nova Škotska, takođe pogođena olujom, zatražila je vojsku i mašine da se očiste ruševine, pa je država poslala vojnike na teren.

Bler je dodao da sve pokrajine u kojima je naneta materijalna šteta, pregovaraju sa vladom da dobiju saveznu pomoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA