≫ 

Policija se sukobila sa demonstrantima u Dagestanu: Građani protiv mobilizacije, ispaljeni pucnji upozorenja

Rojters ocenjuje da je Dagestan već platio visoku cenu tokom ovih sedam meseci rata.

  • 2
Rusija protest delimična mobilizacija

Foto: Tanjug/AP

Sukob između policije i demonstranata koji se protive odluci predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji izbio je danas u Mahačkali, glavnom gradu ruske provincije Dagestan.

Kako prenosi Rojters, desetine video snimaka objavljenih na društvenim mrežama svedoče o sukobu policije i demonstranata koji su uzvikivali parole protiv rata u Ukrajini.

Prva vojna mobilizacija Rusije od Drugog svetskog rata, koju je Putin najavio u sredu, izazvala je proteste u mnogim gradovima širom Rusije.

Rojters ocenjuje da je gnev javnosti posebno jak u siromašnim regionima etničkih manjina kao što je Dagestan, region sa većinskim muslimanskim stanovništvom koji se nalazi na obali Kaspijskog mora u planinskom severnom Kavkazu, prenosi Tanjug.

Desetine video snimaka objavljenih na društvenim mrežama prikazuju sukobe sa policijom u regionalnoj prestonici Mahačkali u nedelju, dok su demonstranti uzvikivali "ne ratu", dodaje Rojters.

Britanska agencija navodi da nije uspela da nezavisno proveri autentičnost snimaka, koji su deljeni putem društvenih mreža i koje su prikazali ruski nezavisni mediji.

Ranije danas, policija je ispalila pucnje upozorenja u vazduh nakon što su desetine demonstranata u jednom selu u Dagestanu blokirale glavni put u znak protesta protiv zvaničnika koji su navodno pozvali više od 100 muškaraca iz sela sa 8.000 stanovnika na služenje vojnog roka.

Rojters ocenjuje da je Dagestan već platio visoku cenu tokom ovih sedam meseci rata.

Prema navodima Bi-Bi-Sija, najmanje 301 vojnik iz Dagestana je poginuo - najviše od bilo kojeg regiona Rusije i 10 puta više od broja poginulih iz Moskve, u kojoj živi pet puta više stanovnika.

Rusko Ministarstvo odbrane, koje je u sredu saopštilo da je skoro 6.000 ruskih vojnika ubijeno od 24. februara, nije objavilo regionalne podatke o žrtvama, navodi Rojters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA