≫ 

Preko 50 odsto birača izašlo na referendum u regionima Ukrajine: Bela kuća najavljuje nove sankcije

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da su referendumi nezakoniti

  • 3
glasanje donjeck lugansk referendum

Foto: Tanjug/AP

Tri od od četiri ukrajinska regiona pod kontrolom ruskih snaga, u kojima se održava referendum za pridruživanje Ruskoj Federaciji, prijavila su da je izlaznost u prva tri dana glasanja premašila 50 odsto, prenosi TASS.

Najvišu izlaznost prijavila je izborna komisija sapomroglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), gde je u poslednja tri dana glasalo 77,12 odsto upisanih, rekao je danas predsednik Centralne izborne komisije DNR Vladimir Visocki.

glasanje donjeck lugansk referendum

Foto: Tanjug/AP

Predsedavajući Javne komore DNR Aleksandar Kofman je rekao da je izlaznost u Donjeckoj Narodnoj Republici premašila 50 odsto.

- U skladu sa međunarodnim normama, referendum se priznaje kao validan kada je izlaznost birača 50 odsto plus jedan glas. Ova granica je premašena još juče - rekao je Kofman i dodao da to znači da referendum može biti priznat kao validan.

Izlaznost glasača u Luganskoj Narodnoj Republikci (LNR) je 76,09 odsto, saopštila je šefica Izborne komisije Jelena Kravčenko.

Iz komisije dodaju da je do sada 85,916 građana LNR izašlo na birališta.

U Zaporoškoj oblasti glasalo je 51,55 odsto upisanih birača, saopštila je šefica izborne komisije Galina Kaćušenko.

Ona je dodala da je izlaznost u ovom regionu nakon tri dana glasanja 48,91 odsto.

glasanje donjeck lugansk referendum

Foto: Tanjug/AP

Pre tri dana u DNR, LNR, Hersonskoj oblasti i u delovima Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod kontrolom ruskih snaga, počeli referendumi o pristupanju Ruskoj Federaciji.

Glasanje će se trajati do 27. septembra, kada će početi prebrojavanje glasova.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je danas da Srbija, u skladu s normama međunarodnog prava, ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk.

Istovremeno, iz Bele kuće je saopšteno da se SAD spremaju da uvedu dodatne ekonomske sankcije Rusiji, zajedno sa svojim saveznicima, ukoliko Moskva pokuša da izvrši aneksiju delova ukrajinske teritorije.

- Znamo da će se na referendumima manipulisati glasovima - izjavila je portparolka Bele kuće Karin-Žan Pjer.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da su referendumi nezakoniti.

- Bilo koje izbore ili referendume na teritoriji Ukrajine mogu da raspišu i sprovedu samo legitimni organi vlasti u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima - navodi se u saopštenju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

- Zbog toga će planirani 'referendumi' biti nezakoniti.

(Telegraf.rs/Tanjug/VoA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA