≫ 

Prvi rezultati izbora u Italiji: Ekstremna desnica Đorđe Meloni na putu ka pobedi

Ako budu potvrđeni ovi rezultati, Meloni će imati za cilj da formira najdesničarsku vladu Italije od Drugog svetskog rata

  • 18
Giorgia Meloni Đorđa Meloni Foto: Tanjug/AP

Lider ekstremne desnice Đorđa Meloni pobedila je na izborima u Italiji, prema prvim izlaznim anketama, i na putu je da postane prva žena premijer u zemlji.

Na parlamentarnim izborima koji su danas održani u Italiji vodi koalicija desnih stranaka predvođena Braćom Italije na čijem je čelu Ðorđa Meloni, pošto je osvojila između 41 i 45 odsto glasova, pokazuju izlazne anketama koje je objavila televizija RAI.

Izlazna anketa državne televizije RAI je pokazala da je blok konzervativnih partija, koji takođe uključuje Ligu Matea Salvinija i stranku Forca Italia Silvija Berluskonija, osvojio dovoljno glasova da obezbedi kontrolu nad oba doma parlamenta, prenosi Rojters.

- Centralna desnica jasno vodi i u Donjem domu i u Senatu! Biće duga noć, ali čak i sada želim da se zahvalim - napisao je Salvini na Tviteru.

Prema navodima RAI, desničarski blok dobiće između 227 i 257 od 400 mesta u Donjem domu parlamenta i između 111 i 131 mesta u Senatu koji broji 200 članova.

Blok predvođen Demokratskom partijom, najjačom strankom snaga levog centra na čijem čelu je nekadašnji premijer Enriko Leta, osvojio je između 25,5 i 29,5 odsto glasova, prenosi Rojters.

Pokret pet zvezdica je osvojio zmeđu 13,5 odsto i 17,5 odsto, preneo je ''Gardijan''.

Ukoliko rezultati izbora budu potvrđeni Meloni će, kao lider najveće stranke u pobedničkom savezu, imati šanse da postane prva žena premijer Italije, na čelu najviše desničarski nastrojene vlade od Drugog svetskog rata, navodi Rojters.

Konačni rezultati očekuju se sutra ujutru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lana de Santos

    25. septembar 2022 | 23:33

    O, hvalim Te, Boze. Ona divna Italija iz moje mladosti sada izgleda kao Senegal, Irak, Avganistan. Svakodnevno na Siciliju i Lampeduzu stizu desetine hiljada nepismenih neradnika koji namecu Italijanima svoje nakaradne obicaje i ne-kulturu. E da vidimo.

  • Nikolas

    25. septembar 2022 | 23:24

    ITALIJA CE ZNACI ISTO IZACI IZ KANDZI BRISELA!!!

  • Super Brundo

    25. septembar 2022 | 23:32

    I njima su se zgadile briselske birokrate.O cenama da ne govorim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA