Osujećena otmica belgijskog ministra pravde: Belgija i Holandija ''epicentar tržišta kokaina u Evropi''

U prošlogodišnjem izveštaju Evuropola, Belgija i Holandija su navedene kao ''epicentar tržišta kokaina u Evropi''

  • 0
Vinsent van Kuikenborn Foto: World Economic Forum (Natalie Behring)/Wikipedia

Holandska policija uhapsila je četiri muškarca osumnjičena za učestvovanje u planiranju otmice belgijskog ministra pravde Vinsenta van Kuikenborna.

U petak su holanski policijski službenici lišili slobode trojicu muškaraca osumnjičenih za ovo delo, nekoliko dana nakon što je ispred kuće Van Kuikenborna pronađen automobil u kome se nalazilo oružje, prenosi Bi-Bi-Si.

Holandska policija je danas uhapsila četvrtog muškarca, belgijskog državljanina (21), saopšteno je iz kancelarije holandskog državnog tužioca.

Belgijski mediji su izvestili da su u vozilu ispred kuće koju ministar deli sa suprugom i sinom pronađeni kalašnjikovi i dve flaše benzina.

Ministar je od tada pod strogim policijskim nadzorom nakon "ozbiljne pretnje", saopštio je juče zvaničnik belgijskog Saveznog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da su "prošle nedelje obavešteni o mogućoj opasnosti" po bezbednost političara i da to shvataju veoma "ozbiljno" i dodaju da su pokrenuli zvaničnu istragu.

Tačni detalji pretnje ostali su nejasni, navodi britanski javni servis.

Belgijski mediji izveštavaju da je reč o pokušaju otmice, a neki povezuju zaveru sa kriminalnim grupama umešanim u trgovinu narkoticima.

Belgijska policija Belgija, Belgium police Foto: Shutterstock

Tužilaštvo nije potvrdilo ove detalje.

Van Kuikenborn je u objavi na Fejsbuku napisao da neće učestvovati u planiranim događajima u narednim danima.

On je rekao da svako ko radi na borbi protiv organizovanog kriminala zna rizike i da će nastaviti da vodi istragu protiv kriminalnih grupa energičnije nego ranije.

- Da budem jasan, ljudi koji stoje iza ovoga postižu suprotno od onoga što nameravaju. To jača moje uverenje da moramo da nastavimo da se borimo - izjavio je Van Kuikenbor i dodao da se kriminalci osećaju sateranim u ćošak.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru rekao je da su pretnje poput otmice ministra oravde "potpuno neprihvatljive“.

- Necemo dozvoliti nikome da nas zastraši - poručio je da De Kru.

Belgija je poslednjih nedelja preduzimala veće korake u borbi protiv organizovanog kriminala, najavljujući plan koji lokalnim vlastima daje više slobode da se bore protiv nasilja.

U prošlogodišnjem izveštaju Evuropola, Belgija i Holandija su navedene kao ''epicentar tržišta kokaina u Evropi'', navodi Bi-Bi-Si.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA