U oslobođenim ukrajinskim selima otkriveni ruski podzemni zatvori: Tvrde da su pronašli tragove mučenja

Nakon uspešne ukrajinske ofanzive koja je počela početkom ovog meseca, osobođena su mnoga mesta u Harkovskoj regiji, koja je dugo bila pod kontrolom Rusa

  • 14
Ukrajina, rat u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske trupe navodno su u oslobođenim selima u Harkovskoj regiji pronašle sakrivene podzemne zatvore. 

- Ćelije su hladne i mračne. Nastavljamo da ih istražujemo kako bismo pronašli nove dokaze - rekao je ukrajinski tužilac Roman Aleksandrovič.

On je dodao da su u mnogima od njih pronađeni tragovi mučenja.

- Ovde su mučeni ukrajinski građani, ali i ruski dezerteri. Pitam se zbog čega su ovde zatvarani, da li zbog toga jer nisu želeli da sarađuju sa ruskim trupama - pita se Aleksandrovič.

Još uvek nije poznato koliko je tačno ljudi boravilo u ovim podzemnim zatvorima, a nepoznata je i sudbina mnogih od njih. Meštani tvrde da mnogi koji su odvedeni u ove improvizovane zatvore, navodno "više nikada nisu viđeni".

- Videli smo da ruske trupe vode jednog čoveka koji je držao podignutu ukrajinsku zastavu. Samo su ga strpali u auto i odvezli. Ne znamo šta se nakon toga dogodilo s njim - kaže meštanin sela Ševčenkovo, u kom je pronađen jedan od ovih improvizovanih zatvora.

Nakon uspešne ukrajinske ofanzive koja je počela početkom ovog meseca, osobođena su mnoga mesta u Harkovskoj regiji, koja je dugo bila pod kontrolom Rusa, piše Euronews.

Masovne grobnice u Harkovskoj regiji

Ukrajinske vlasti saopštile su da su do sada navodno pronađena najmanje 436 tela u masovnim grobnicama u Harkovskoj oblasti.

Guverner Harkova Oleh Sinjehubov rekao je prošle nedelje da su locirane još tri masovne grobnice u oblastima koje su ponovo pod kontrolom Ukrajine.

Izjum, grad koji je napadnut u aprilu, Rusija je koristila kao ključno vojno središte za snabdevanje svojih snaga sa istoka. Stotine ukrajinskih radnika navodno su iskopavali tela i pronalazili grobna mesta u tom delu zemlje u poslenjih nedelju dana.

Ruske snage su pre dve nedelje napustile grad nakon ukrajinske kontraofanzive, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je nakon toga posetio Izjum i izjavio da je u gradu nakon ruske okupacije "prizor veoma šokantan".

Istražitelji iz komisije, koju je u martu formirao savet za prava, posetili su 27 mesta i intervjuisali više od 150 žrtava i svedoka navodnih zločina.

Rusija od početka sukoba negira da je namerno napadala civile.

Zvanična Moskva se još uvek nije oglašavala ovim povodom.

Video: Rupe na krovovima, okolo dim: Satelitski snimci otkrivaju kako izgleda nuklearna elektrana Zaporožje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71🐎

    27. septembar 2022 | 10:41

    Opet da citamo sta kazu zapadni fasisti

  • Hogar

    27. septembar 2022 | 10:46

    GEBELSOVA PROPAGANDA..NACISTI UKRAJINCI SU BOLJI UCENICI I OD AMERA

  • Mladic

    27. septembar 2022 | 11:45

    Pa sta kauboji su ubili milion Iracana i nikom nista ko je uveo sankcije njima avganistanaca su pobili ni sami neznaju koliko i njih preko milion i nikom nista ovo je fasisticka propaganda podrzana od nekih Srba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA