≫ 

Supruga Šinza Abea u crnom kimonou donela pepeo: Ovako su svetski zvaničnici odali počast ubijenom političaru

Počast odala i premijerka Srbije Ana Brnabić

  • 0

U toku je državna sahrana bivšeg japanskog lidera Šinza Abea, na kojoj su vojnici nosili njegov pepeo u kutiji koju je donela njegova udovica.

Premijer Fumio Kišida rekao je da je javno finansirana ceremonija zaslužena čast za "modernog političkog lidera Japana sa najdužim stažom", ali je ova državna sahrana duboko podelila javno mnjenje i izazvala nasilne proteste.

Događaj kojem su, osim premijerke Srbije Ane Brnabić, prisustvovali potpredsednica SAD Kamala Haris, japanski prestolonaslednik Akišino i drugi strani i japanski zvaničnici počeo je tako što je Akie Abe, u crnom svečanom kimonu, polako hodala iza Kišide do mesta sahrane, noseći urnu u drvenoj kutiji umotanoj u purpurno platno sa zlatnim prugama.

Vojnici u belim uniformama uzeli su Abeov pepeo i postavili ga na postolje ispunjeno cvetovima i ukrasima belih i žutih hrizantema.

Zvanice su stajale dok je vojni orkestar svirao himnu Kimigajo, a zatim su odali počast minutom ćutanja pre video snimka koji hvali Abeov mandat.

Kišida je, tokom svog dugačkog govora hvalio Abea govoreći kako je bio ambiciozni političar sa jasnom vizijom napretka Japana i sveta.

Video: Tokio: Susret Brnabić sa premijerom Japana Fumiom Kišidom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA