Nastavlja se haos u Iranu zbog smrti devojke: Sukobi demonstranata i policije, žene mašu i pale svoje marame

Njena smrt je izazvala je velike proteste na iranskim ulicama, prve otkako su vlasti ugušile proteste protiv povećanja cena benzina 2019. godine

  • 0
Iran protest

Foto: Tanjug/AP

Pripadnici iranske interventne policije i bezbednosne snage sukobile su se danas sa demonstrantima u više gradova širom zemlje koji nastavljaju proteste zbog smrti mlade Iranke Mahse Amini u policijskom pritvoru, javili su državni mediji i objavljeno je na društvenim mrežama.

Amini (22), devojka iz iranske pokrajine Kurdistan, u pritvoru je pala u komu i umrla u Teheranu prošle sedmice pošto ju je uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba, preneo je Rojters.

Njena smrt je izazvala je velike proteste na iranskim ulicama, prve otkako su vlasti ugušile proteste protiv povećanja cena benzina 2019. godine.

Iran protest

Foto: Tanjug/AP

Uprkos tome što svakoga dana raste broj poginulih i vlasti žestoko guše nemire, video snimci objavljeni na Tviteru prikazuju demonstrante koji pozivaju na pad verskih vlasti dok se sukobljavaju sa snagama bezbednosti u Teheranu, Tabrizu, Karadžu, Jezdu i mnogim drugim iranskim gradovima.

Državna televizija je saopštila da se policija sukobila sa, kako ih je nazvala "izgrednicima" u nekim gradovima i ispalila suzavac da ih rastera.

Na video snimcima postavljenim na društvenim mrežama iz unutrašnjosti Irana vide se demonstranti koji uzvikuju "Žena, život, sloboda", dok žene mašu i pale svoje velove.

Na video snimcima na Tviteru mogu se videti i demonstranti kako uzvikuju "Smrt diktatoru" u gradu Tabrizu, što se odnosi na vrhovnog iranskog vođu ajatolaha Alija Hamneija.

U kurdskim gradovima Sanandadž i Sardašt policija je pucala na demonstrante, vidi se, takođe, na snimcima na Tviteru.

Nekoliko univerzitetskih profesora podnelo je ostavke u znak protesta zbog Aminijine smrti, navodi se u njihovim izjavama koje su objavili na društvenim mrežama.

Studenti na nekoliko univerziteta odbili su da učestvuju u nastavi u znak protesta protiv široko rasprostranjenog hapšenja studenata i sukobima sa snagama bezbednosti na univerzitetima.

Rojters nije mogao da verifikuje video snimke na društvenim mrežama i izveštaje o podnošenjima ostavki.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA