Nemački političar uporedio Erdogana sa pacovom, usledila reakcija

Pacov iz kanalizacije je malo, slatko, ali u isto vreme pametno i lukavo stvorenje koje se pojavljuje i u dečijim pričama, rekao je Volfgang Kubicki, potpredsednik nemačkog saveznog parlamenta

  • 4
BIZNISFORUM ERDOGAN Vučić

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Tursko ministarstvo spoljnih uložilo je danas protest nemačkom ambasadoru u Ankari zbog komentara nemačkog političara koji je predsednika Redžepa Tajipa Erdogana uporedio sa "malim kanalizacionim pacovima".

- Najoštrije osuđujemo uvredljive izjave Volfganga Kubickog, potpredsednika nemačkog saveznog parlamenta, o našem predsedniku Erdoganu u govoru tokom predizborne kampanje u državi Donja Saksonija - naveo je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Tanžu Bilgič u saopštenju, prenosi Rojters.

On je dodao da je Kubicki potpuno lišen političkog morala i odgovornosti.

- Takve nepristojne izjave u suštini daju predstavu o političkom i moralnom nivou Kubickog i otkrivaju njegovu vulgarnost - rekao je portparol.

Kubicki je za Rojters potvrdio da je to komentarisao tokom predizbornog mitinga, pokušavajući da skrene pažnju na porast broja ilegalnih migranata koji se kreću iz Turske takozvanom balkanskom rutom ka Nemačkoj.

- Pacov iz kanalizacije je malo, slatko, ali u isto vreme pametno i lukavo stvorenje koje se pojavljuje i u dečijim pričama - rekao je Kubicki, navodeći kao primer popularni animirani film "Ratatuj".

Kubicki, poslanik iz liberalne Stranke slobodnih demokrata (FDP), jedne od partija u nemačkoj vladajućoj koaliciji, rekao je da je Erdogan napravio dobar posao za Tursku kada je pristao da ograniči broj izbeglica koje ulaze u Evropsku uniju 2015. godine.

- Ali u isto vreme moramo primetiti da se talas izbeglica duž balkanske rute, iz Turske, ponovo povećava, što je izazov za nemačku spoljnu i unutrašnju politiku - rekao je on.

Rojters podseća da je Turska kandidat za članstvo u EU, ali su pregovori dugo bili u zastoju zbog neslaganja oko brojnih pitanja, uključujući i stanje ljudskih prava u Ankari, migracije i geopolitiku.

Ističe se da je uvreda predsednika krivično delo u Turskoj, gde Erdogan i njegova vladajuća partija Pravde i razvoja (AK) drže vlast dve decenije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    27. septembar 2022 | 20:34

    Pa trebalo bi da se sete kad je uspostavljen berlinski zid pa nisu Turci koristili pacovske kanale i ziveli ko pacovi ispod zemlje nego nemci

  • Maverick

    1. oktobar 2022 | 06:54

    Pa nije čovek ništa pogrešio,u pravu je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA