≫ 

Ove godine zabeleženo najveće otapanje švajcarskih glečera od početka merenja

Otapanje je ove godine bilo toliko ekstremno da je stena, zatrpana hiljadu godina, ponovo izronila na jednom mestu, dok su pronađena tela pa čak i olupina aviona nestalog na jednom delu Alpa pre nekoliko decenija

  • 0
Švajcarska glečeri lednici topljenje zagrevanje Foto: Profimedia/AFP/Fabrice COFFRINI

Švajcarski glečeri zabeležili su najveću stopu otapanja od početka merenja pre više od stoleća - izgubili su šest odsto preostalog volumena ove godine, odnosno gotovo dvostruko više od prethodnog rekorda iz 2003., objavilo je nadzorno telo GLAMOS.

Otapanje je ove godine bilo toliko ekstremno da je stena, zatrpana hiljadu godina, ponovo izronila na jednom mestu, dok su pronađena tela pa čak i olupina aviona nestalog na jednom delu Alpa pre nekoliko decenija. Drugi mali glečeri gotovo su nestali.

- Znali smo da će do ove situacije doći s klimatskim scenarijima, barem negde u budućnosti - rekao je za Reuters Matias Hus, šef Švajcarske mreže za praćenje glečera (GLAMOS).

- I shvatajući da je budućnost već ovde, upravo sada, ovo je možda bilo najviše iznenađujuće ili najšokantnije iskustvo ovog leta - naglasio je.

Više od polovine glečera u Alpima nalazi se u Švajcarskoj u kojoj temperature rastu otprilike dvostruko više od svetskog proseka.

Naučnici na tom području, uključujući Husa, bili su primorani da obave hitne popravke na desetinama lokacija na Alpima pošto je otapanje leda moglo da pomere njihove merne stubove i ugrozi njihove podatke.

Veliki gubici ove godine, koji su iznosili oko 3 kubna kilometra leda, bili su rezultat izuzetno niske količine zimskog snega u kombinaciji sa toplotnim talasima.

Snežne padavine nadoknađuju led koji se otopi svakog leta i pomažu u zaštiti glečera od daljeg otapanja reflektovanjem sunčeve svetlosti nazad u atmosferu.

Ako emisije gasova staklene bašte nastave da rastu, očekuje se da će alpski glečeri izgubiti više od 80 odsto svoje sadašnje mase do 2100. godine. Mnogi će nestati bez obzira na mere koje se sada preduzimaju za smanjenje emisija, zahvaljujući globalnom otopljenju koje je uzrokovano prošlim emisijama, pokazuje izveštaj UN-ovog Međuvladinog panela o klimatskim promenama iz 2019. godine.

Video: Mislite da uživaju, a u stvari preživljavaju: Kada ne bude glečera, neće biti ni njih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA