≫ 

Uragan Ijan ostavio Kubu u mraku: Bez struje 11 miliona ljudi

Uragan treće kategorije sa vetrom brzine do 195 kilometara na sat sada se kreće ka Floridi

  • 0

Kuba je potpuno ostala je struje nakon što je uragan Ijan pogodio zapadni deo ostrva, a u mraku je ostalo 11 miliona ljudi, saopštila je danas vlada te karipske zemlje.

Šef kubankse elektroenergetske kompanije saopštio je na državnoj televiziji da je do nestanka struje došlo zbog kvara nacionalnog električnog sistema.

Zvaničnici navode da je elektroenergetski sistem doživeo totalni kolaps pošto jedna od glavnih elektrana nije mogla da se ponovo uključi u mrežu, prenosi BBC.

U uraganu su poginule dve osobe, desetine hiljada su evakuisane, a širom zemlje su oštećene brojne zgrade.

New York Times piše da je uragan za sobom ostavio i dvoje mrtvih dok je harao zapadnim delom Kube. Jedan čovek je stradao od strujnog udara dok je pokušavao da isključi turbinu kojom je navodnjavao svoje njive. Druga žrtva je 43-godišnja žena, Damaris Kalunga, koja je umrla u San Luisu kada se na nju srušio jedan od zidova kuće.

Evakuacija na Floridi

Više od 2,5 miliona stanovnika Floride biće evakuisano, a prema proceni Nacionalnog centra za uragane Ijan bi najverojatnije trebalo da stigne do obale južno od Tampe, u blizini Sarasote, gde se nalaze peščane plaže i brojna odmarališta.

Oluja kategorije 3 na petostepenoj Safir-Simpsonovoj skali, klasifikaciji prema maksimalnoj neprekidnoj brzini duvanja vetra, doneće vetrove do 208 km na sat, navodi britanska agencija.

Očekuje se da će danas stići na obalu u blizini Sarasote, i gradova Tampe i Sankt Peterburga na zapadnoj obali Meksičkog zaliva Floride,a ova oblast nije bila direktno pogođena velikim uraganom od 1921.

Iako predviđanja o tome gde će oluja uadriti na obalu ostaju neprecizna, „njeni uticaji će biti daleko, daleko širi od samog mesta gde će oko uragana doći do kopna“, saopštio je guverner Floride Ron De Santis.

Delovi centralne Floride mogli bi da dobiju čak 60 centimetara padavina, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je upozorila na olujne udare za otprilike polovinu obale zapadne Floride.

Skoro 60 školskih okruga na Floridi juče je otkazalo nastavu ili je to planirano za danas, saopštio je guverner, uz napomenu da su mnoge od škola određene kao skloništa zbog uragana.

Komercijalne avio-kompanije otkazale su više od 2.000 letova u SAD zbog oluje.

Elektroenergetska kompanija "Tampa elektrik" upozorila je potrošače da budu spremni za "produžene prekide" u snabdevanju i najavila "ciljane prekide" usluga za centralni deo Tampe, koji je već evakuisan.

De Santis, koji je juče proglasio vanredno stanje u državi zbog uragana, rekao da je skoro 100 skloništa za evakuaciju otvoreno širom Floride.

Američki predsednik Džozef Bajden juče je doneo dekleraciju o vanrednom stanju za Floridu, ovlašćujući Federalnu agenciju za upravljanje vanrednim situacijama da koordinira napore za pomoć u katastrofama i obezbedi više federalnih sredstava.

Uragan treće kategorije Ijan pogodio je kubansku zapadnu obalu čije su lokalne vlasti evakuisale više od 50.000 ljudi sa ugroženih područja, a cela Kuba je u potpunosti ostala bez struje, objavila je kubanska vlada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA