"Putinov kuvar" nedavno otkrio da je vođa Vagner grupe: Da li se sada nada novoj funkciji?

Njegova kompanija, piše CNN, optužena je za kršenje ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Libiji, Srednjoafričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku

  • 8
Putin, Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin

Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

Veliki saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina priznao je da je osnivač zloglasne Vagner grupe. Iako se to već dugo zna i spominje u javnosti, Jevgenij Prigožin prvi put je o tome govorio u javnosti.

Ruski biznismen, poznat kao "Putinov kuvar", potvrdio je da su Vagnerovi "zaposleni" raspoređeni u zemljama Južne Amerike i Afrike. U neočekivanom saopštenju, objavljenom preko njegove ketering kompanije "Concord", Prigožin je priznao da je osnovao grupu 2014. godine kada je anektiran Krim. Osim grupe

Vagner, koju je tek sada službeno priznao, Prigožin je bio vlasnik ketering kompanije koja je opsluživala večere na kojima je Putin bio domaćin.

Govoreći o svojoj drugoj firmi, Prigožin je priznao i to da je ona osnovana za podršku proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

- Lično sam čistio staro oružje, sortirao pancire i pronašao specijalce koji će mi pomoći. Tog trenutka, 1. maja 2014. godine, stvorena je grupa patriota koja je posle nazvana Vagner - ispričao je Prigožin, ističući da je ponosan što je mogao da braniti pravo "njihove zemlje da štiti svoje interese".

Njegova kompanija, piše CNN, optužena je za kršenje ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Libiji, Srednjoafričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku.

Smatra se da je suvlasnik Vagner grupe Dmitrij Utkin, čovek povezan s ultradesnicom u Rusiji, te da je on nazvao grupu po omiljenom Hitlerovom kompozitoru.  SAD i EU su obojici osnivača uveli sankcije.

Priznajući svoju povezanost s kompanijom, Prigožin je Vagnerovce nazvao herojima. Nije poznat razlog naglog izliva iskrenosti Jevgenija Prigožina, tim pre što je u nekoliko navrata tužio ruske medije i zapadne medijske kuće zbog povezivanja s tom grupom.

Tri ruska novinara poginula su 2018. godine zbog istraživanja delovanja Vagnera u Srednjoafričkoj Republici. Upucani su. Prigožin je u saopštenju objasnio dosadašnju nevoljnost za povezivanje s Vagnerom time da je na taj način želeo da zaštiti vojnike iz grupe.

Od početka sukoba u Ukrajini počeo je glasno da istupa kao veliki zagovornik rata, a mnogi veruju da to radi jer se nada položaju u vladi. U više je navrata je hvalio ulogu Vagnerovaca u ratu. Smatra se da su ruski plaćenici igrali središnju ulogu u osvajanju nekoliko gradova na istoku zemlje.

Prigožin je u više navrata kritikovao kritičare regrutacije kriminalaca i slanja u rat u Ukrajini u sklopu Vagner grupe.

- Ili plaćenici, ili zatvorenici ili vaša deca. Vi odlučite - poručio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    28. septembar 2022 | 08:42

    Ziveo ti nama u borbi protiv fasista!

  • Nikolas

    28. septembar 2022 | 08:29

    CNN !!!!!!!!!!!!!?????????!!!!???

  • zlatko

    28. septembar 2022 | 10:44

    Jeli stvarno ima netko tko misli da se sa kriminalcima i lopovima može graditi stabilno prosperativno i demokratsko drustvo?Kad je vec bio u posjeti zatvorima najbolje bi bilo da su ga tamo i zadržali na neodređeno vrijeme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA