≫ 

Više nema prostora za bezbednu evakuaciju: Uragan Ijan spreman da opustoši Floridu

Vreme je da se zavučete i čekate oluju

  • 1
Uragan Ijan, Florida Foto: Tanjug/AP

Uragan Ijan već udara Floridu razornim vetrovima i kišom dok napreduje ka zapadnoj obali države, spreman da izazove katastrofalan, potencijalno nezabeležen olujni udar koji se približava kopnu u sredu popodne.

- Uslovi se ubrzano pogoršavaju na jugozapadnoj obali - saopštili su iz Nacionalnog centra za uragane rano jutros.

Ijan je na korak od toga da bude označen kao uragan kategorije 5, udari vetra sad idu i do 155 milja na sat i fali samo još dve milje da pređe u kategoriju 5.

- Više nije moguća bezbedna evakuacija - saopštili su nadležni, obaveštavajući građane da su ključni putni pravci zatvoreni iz bezbednosnih razloga.

- Vreme je da se zavučemo i čekamo ovu oluju. Ovo će biti snažna oluja i treba je shvatiti ozbiljno. Tornado ide ka našim domovima - navedeno je.

Više od 2,5 miliona stanovnika američke savezne države Floride, dobilo je ranije naređenje ili upozorenje za evakuaciju.

Ijan je ranije danas pogodio Kubu, što je ostavilo celu zemlju bez struje i primoralo stanovništvo na masovne evakuacije.

Očekuje se da će Ijan danas stići na obalu u blizini Sarasote, i gradova Tampe i Sankt Peterburga na zapadnoj obali Meksičkog zaliva Floride. Iako predviđanja o tome gde će oluja udariti na obalu ostaju neprecizna, „njeni uticaji će biti daleko, daleko širi od samog mesta gde će oko uragana doći do kopna“, saopštio je guverner Floride Ron De Santis.

Komercijalne avio-kompanije otkazale su više od 2.000 letova u SAD zbog oluje, a elektroenergetska kompanija "Tampa elektrik" upozorila je potrošače da budu spremni za "produžene prekide" u snabdevanju i najavila "ciljane prekide" usluga za centralni deo Tampe, koji je već evakuisan.

De Santis, koji je juče proglasio vanredno stanje u državi zbog uragana, rekao da je skoro 100 skloništa za evakuaciju otvoreno širom Floride.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    28. septembar 2022 | 15:38

    Pravoslavna vera mi ne dozvoljava da se radujem, ali sam zato potpuno ravnodušan i da cela Amerika postane druga Atlantida.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA