≫ 

Devojčica (14) se ubila, otac posle smrti saznao za njen tajni nalog na Tviteru: Želi da upozori druge

Nakon smrti, Moli je postalo poznato ime - njena fotografija u školskoj uniformi pojavila se na naslovnoj strani u novinama, a njen otac postao je istaknuti borac za jaču regulativu društvenih mreža

  • 1
Molly Russell Foto: Family handout / PA Images / Profimedia

Moli Rasel iz Velike Britanije, koja je počinila samoubistvo u 14. godini, imala je tajni nalog na Tviteru koji je koristila da izrazi svoje mišljenje o sve većoj depresiji.

Njen otac Ijan rekao je u utorak pred sudom u Severnom Londonu da je njegova ćerka provodila veliki deo vremena sama u svojoj sobi, ali je ipak srećno doprinosila porodičnom životu.

Tek nakon njene smrti otac je saznao da je otvorila nalog na Tviteru bez njegovog znanja. Koristila ga je kako bi se obratila korisnicima drugih naloga za pomoć. Nakon smrti, Moli je postalo poznato ime - njena fotografija u školskoj uniformi pojavila se na naslovnoj strani u novinama, a njen otac postao je istaknuti borac za jaču regulativu društvenih mreža.

BBC je o ovom nalogu saznao pre nekoliko godina, a porodica Rasel se nada da će njegovo objavljivanje pomoći drugima.

Ijan veruje da je većinu vremena onlajn Moli provodila na Instagramu i Pinterestu, gde je pogledala stotine fotografija koje se odnose na samoubistvo i samopovređivanje.

Na saslušanju svedočiće predstavnici obe kompanije. Između ostalog, ispitaće kako algoritmi društvenih medija preporučuju sadržaj i drže decu na mreži.

Moli je manje vremena provodila na Tviteru, zbog čega ova kompanija nije uključena u istragu.

I pored toga, vreme koje je provela na platformi je značajno - jer možemo da vidimo njene misli i osećanja, napisana u tvitu, i koliko kompleksno može da bude mentalno zdravlje tinejdžera.

Met policija je forenzički ispitala telefon devojčice tokom pripreme za sudsku istragu. Službenici su pravnom timu porodice predali desetine hiljada stranica mateijala, uključujući i prethodno nepoznatog Tviter naloga.

Nalog je otkrio da je Moli godinu dana izražavala stanje svog uma kroz seriju tvitova i retvitova.

Ime koje je izabrala za nalog na Tviteru bilo je "Idfc_nomore,", za šta njen otac Ijan misli da znači da "I don't care no more," (Više me nije briga), sa psovkom u sredini.

Ali normalna interesovanja tinejdžera odražavaju se u onome što je napisala u svojoj biografiji na Tviteru - kratak sažetak "o meni" na vrhu njenog naloga. Pisalo je: "Hari Poter je život".

Ijan je zaključao nalog kako drugi ne bi mogli da vide njene objave, ali želi da ih BBC citira u tekstu.

Prvi put je tvitnula u decembru 2016, podelivši objavu sa naloga koji tvituje o depresiji.

Taj nalog na Tviteru postoji godinama, sa više od 200.000 pratilaca. Izgleda da pripada američkom tinejdžeru koji se borio sa depresijom, samopovređivanjem i anksioznošću - američki broj dežurne linije za samoubistvo je "zakačen" na vrh naloga, tako da će ga ljudi videti pre nego što počnu da skroluju nadole.

Kao i mnogi slični nalozi, njegova biografija sadrži izraz "Upozorenje - nastavite sa oprezom".

Kada je Moli zapratila ovaj nalog, algoritmi Tvitera bi preporučili slične - što više komunicirate sa sadržajem na određenu temu, to vam se više takvog sadržaja predlaže.

Prva fotografija koju je Moli retvitovala na njenom tajnom nalogu bila je rukom nacrtana slika devojčice koja gleda u noćno nebo, dok na njoj piše "Spremna sam da postanem jedna od zvezda".

Ijan kaže da takve fotografije oslikavaju želju za samoubistvom, i tugu koju ono izaziva, na način koji to čini skoro prihvatljivim.

- Postoji neka vrsta stilskog, umetničkog, kreativnog načina koji kaže, "pridruži se ovome, pridruži se ovom klubu" - rekao je otac za BBC.

Udruženje Papyrus bavi se sprečavanjem samoubistva kod mladih ljudi. Procenjuje da se u Velikoj Britaniji svake nedelje ubije četvoro dece od pet do 18 godina.

Pozivi njenoj dežurnoj liniji porasli su nakon što je Molina priča ispunila medije, a više od 30 porodica reklo je kako oseća da su društvene mreže imale ulogu u smrću njihove dece.

Dugo krila depresiju

Čini se da je Moli mesecima, ako ne i godinama, krila svoju depresiju od onih koji su je poznavali. Ijan se seća vremena kada nije ličila na sebe. Tokom jednog putovanja kolima razgovarao je sa njom o tome i naterao ju je da obeća da će mu reći ukoliko bude nečeg o čemu mora da priča. Složila se.

Međutim, Moli je umesto toga izabrala Instagram i Tviter.

Prvi put je na Tviteru napisala nešto 4. februara 2017. godine.

"Ne treba me spasavati, moram da budem pronađena". Ovo je proizašlo iz pesme modela i glumice Kare Delevin, o njenoj sopstvenoj borbi sa depresijom.

Dan kasnije Moli je tvitnula novi post, čini se kao skrinšot sa njenog naloga na Pinterestu.

- Samo zato što su nečiji roditelji zajedno, što ima lepu kuću, finu odeću, nije siromašan, jede svakog dana i ima divnu porodicu, ne znači da ne može da bude depresivan, da ima anksioznost, probelem sa samopovređivanjem ili neke druge. Mentalni poremećaji ne brinu o vašoj životnoj situaciji - piše u toj objavi.

Njen otac je rekao kako to pokazuje dubinu očaja koji je morala da oseća, o čemu niko od njih nije imao pojma.

- Mislim da je mislila da se snalazi, da je pronalazila put kroz to. A onda je, polako tokom tih meseci, sve to raslo - i preplavilo je, progutalo je. Ali ona je čuvala ovu tajnu - rekao je Ijan.

Pored objava o depresiji, Moli je delila i svoja interesovanja običnog tinejdžera. Ostajala je dugo budna kako bi videla novi spot nekog repera, gledala je seriju, retvitovala Arijanu Grande u vreme terorističkog napada u Mančesteru.

Ali, u isto vreme, Moli je poslala tvit Džej-Kej Rouling, poznatoj spisateljici, rekavši da joj je um pun samoubilačkih misli. Nije dobila odgovor, ali to nije iznenađujuće s obzirom na to da autorka ima 13,9 miliona pratilaca i mora da primi bezbroj poruka.

Neke od njenih aktivnosti sugerišu da je tražila pomoć, ali nije znala tačno gde da je traži.

Moli je 19. jula objavila reči očaja na Tviteru: "Svima je bolje bez mene", "Moji prijatelji mogu da žive bez mene", "Ne uklapam se u ovaj svet"...

Njenom ocu je teško da čita njene objave, i kaže da cela njena porodica svakog dana žali što nije videla kako se osećala i sa čim se borila.

Njenim roditeljima je sve izgledalo normalno, nisu imaju ideju da se nešto loše dešava.

U ponedeljak, 20. novembra 2017. godine, završila je domaći zadatak, spakovala školsku torbu i gledala TV sa porodicom. Ijan se dobro seća te večeri - gledali su jednu novu seriju.

Sedeći pored njega na kauču, Moli je bila na Tviteru.

Poželela je Salis Rouz, influenserki iz Kalifornije, srećan rođendan. Rouz ima milione pratilaca na svim društvenim mrežama i javno se borila sa depresijom i anksioznošću. Moli joj je više puta pisala, pitajući je za pomoć, ali nije dobila odgovor.

Čestitanje rođendana influenserki bile su poslednje reči Moli na Tviteru.

Sve je izgledalo normalno. Ipak, iz razloga koji će samo ona ikada znati, Moli je sebi oduzela život u ranim jutarnjim satima sledećeg jutra.

Video: „Lekari su mi pomogli da ponovo vidim lepšu stranu života“: Zorana je pobedila depresiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    3. oktobar 2022 | 12:52

    Занимљиво ... зар наметнуто једнообразно одевање није одлика диктатура ! ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA