Evropol poziva građane da pomognu u hvatanju najtraženijih begunaca u Evropi: Dvojica su iz Srbije

Među pomenutim kriminalcima nalaze se mafijaški bosovi koji su počinili ubistva ili masakre nad nedužnim ljudima, krijumčari narkotika, trgovci ljudima, kriminalci koji za kriminalne grupe izvode ubistva ili nasilje, odnosno pranje novca i pronevere.

  • 11

Evropska mreža timova za aktivno traženje begunaca (ENFAST) je, uz podršku Evropola, pokrenula kampanju u potrazi za najtraženijim beguncima u Evropskoj uniji 2022. godine u čijem fokusu su odbegli pripadnici organizovanih kiminalnih grupa u Evropi. Među njima su i dva lica iz Srbije.

Na veb-stranici Evropola objavljene su fotografije begunaca povezanih sa organizovanim kriminalnim grupama, a za svima njima traga se zbog teških krivičnih dela u Evropi kao što su ubistvo, trgovina ljudima, oružane pljačke i terorizam.

Među pomenutim kriminalcima nalaze se mafijaški bosovi koji su, kako navodi Evropol u saopštenju, počinili ubistva ili masakre nad nedužnim ljudima, krijumčari narkotika, trgovci ljudima, nasilni kriminalci koji za kriminalne grupe izvode ubistva ili nasilje, odnosno pranje novca i pronevere.

Izvršna direktorka Evropola Ketrin de Bol poziva građane EU da se odazovu kampanji i pomognu u hvatanju odbeglih kriminalaca.

- Građani EU ne bi mogli jednostavnije da učestvuju u ovoj kampanji. Jedan mali vaš korak mogao bi da znači hapšenje opasnih begunaca i podizanje optužnice protiv njih, što bi spasilo potencijalne žrtve. Posetite veb-stranicu i pomozite nam da ih nađemo - poručila je ona.

Među 93 begunca čiji su profili objavljeni, nalazi se nekoliko lica iz Srbije.

Žarko Pijanović (39) koji se nekad prezivao Stefanović, poreklom je iz Leskovca. On je osumnjičen za umešanost u oružanu pljačku zlatare u Luksemburgu kada su ukradena 64 veoma skupocena sata. Iz istrage proističe da su učesnici pljačke bili iz grupe "Pink Panter".

Goran Mladenović (54) takođe je osumnjičen da je kao pripadnik "Pink Pantera" zajedno sa saučesnicima 2012. godine upao u zlataru u Limasolu i ukrao dragocenosti vrednosti veće od 617.000 evra.

On se od 2020. nalazi na evropskoj i međunarodnoj poternici. Na teret mu se stavlja nedozvoljena trgovina oružjem, municijom i eksplozivom, otmice, učešće u udruženoj zločinačkoj organizaciji.

Na fotografijama najtraženijih se nalaze i trojica osumnjičenih iz Hrvatske, a svi zbog kriminalnih radnji u okviru zločinačkog udruženja, kao i nekoliko lica iz Crne Gore, BiH, Slovenije.

U okviru kampanje predstaviće se i murali sa ciljem podizanja svesti i privlačenja medijske pažnje. Prvi takav mural biće napravljen u Briselu i označiće početak kampanje.

Veb-sajt sa profilima najtraženijih begunaca pokrenut je 2016. godine i od tada su na njoj objavljeni profili 335 begunaca od kojih je 120 u međuvremenu uhapšeno, a 43 hapšenja direktno su bila povezana sa objavljivanjem slika kriminalaca.

U saopštenju se dodaje da promenljiva priroda prekograničnog kriminala podstakla nacionalne policije u državama članica EU da udruže snage kako bi se opasnim kriminalcima onemogućio beg i izbegavanje kazne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dima

    28. septembar 2022 | 16:12

    Na spisku nema Terze, mora da su za njega zaboravili.

  • Moze prike, za 400000 evra.

    28. septembar 2022 | 16:19

    Nista nije besplatno. Mora da namirim racune, nije lako ziveti pod naprednom vlascu.

  • Avram

    28. septembar 2022 | 16:17

    Pa gde su slike? Kako da ih prepoznamo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA