≫ 

Katar "mobiliše" civile da bi obezbedio Mundijal

Katar ima 2,8 miliona stanovnika od kojih su njih jedva 380.000 katarski državljani, a očekuje dolazak od 1,2 miliona posetilaca na Mundijal

  • 1
Katar, stadion Mundijal 2022

Foto: AP/Tanjug

Katar je uputio je obavezan vojni poziv stotinama građana, uključujući i svoje diplomate, da se prijave kako bi bili angažovani u obezbeđivanju kontronih punktova na stadionima tokom predstojećeg Svetskog fudbalskog prvenstva, čiji je ova zemlja sa malim brojem stanovnika, domaćin.

Angažovanje ovih vojnih obveznika od kojih bi neki u normalnim okolnostima propustili vojno angažovanje jer obavljaju posao od vitalnog značaja, svedoči o logističkim izazovima sa kojima se suočava ova malena arapska zemlja u Persijskom zalivu koja organizuje jedno od najvećeg svetskog sportskog takmičenja, prenosi Independent.

Obveznici se obučavaju da regulišu bezbednosne redove na stadionima, pretresaju navijače i otkrivaju potencijalno krijumčarenje alkohola, droge ili oružja skrivenog u džepovima, postavama jakne ili čak lažnim stomacima posetilaca, pokazuju materijali za obuku u koje je Rojters imao uvid.

Katar ima 2,8 miliona stanovnika od kojih su njih jedva 380.000 katarski državljani, a očekuje dolazak od 1,2 miliona posetilaca na Mundijal. Katar je sklopio sporazum sa Turskom koja će uputiti dodatnih 3.000 pripadnika specijalne policije, kao i sa Marokom a moguće i Pakistanom koji bi trebalo da pošalju vojno osoblje.

Velika Britanija će tokom prvenstva garantovati bezbednost u vazduhu i na moru.

Katar je pozvao kući i diplomate iz nekoliko misija u inostrantvu uključujući one u SAD, Kini i Rusiji.

Početkom septembra građanima je naloženo da se jave na dužnost u kampovima nacionalne službe severno od prestonice Dohe.

Rečeno im je da su pozvani da pomognu tokom održavanja Svetskog prvenstva i da je to njihova "patriotska dužnost".

- Većina ljudi je tamo zato što mora jer ne žele probleme - rekao je neimenovani izvor.

Zajedno sa novim regrutima obučavaju se i dobrovoljnci.

Upitan za komentar tim povodom, zvaničnik katarske vlade rekao je u saopštenju da će se program vojne nacionalne službe nastaviti i tokom Mundijala koji počinje 20. novembra.

- Regruti će pružiti dodatnu pomoć tokom takmičenja kao deo redovnog programa, baš kao što čine svake godine na velikim javnim manifestacijama, poput proslave Nacionalnog dana - navodi se u saopštenju.

Od 2014. godine u Kataru muškarci uzrasta između 18 i 35 godine imali su vojnu obuku u trajanju od najmanje četiri meseca u okviru obavezne nacionalne službe koju je uveo emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani.

Ukoliko odbiju ovu obavezu, predviđena je zatvorska kazna ili novčana u visini od 50.000 katarskih rijala ili 14.200 evra.

Video: Piksi uz odlikovanje pred Mundijal: Srbija može da ima veliki rezultat ako je mudra i složna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    30. septembar 2022 | 10:55

    Mogli su i sa Rusijom, trenutno je u boljoj formi od ostalih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA