≫ 

Moskva pokušava da spreči bekstvo od mobilizacije: Na prelazima presreću Ruse, ali ne zatvaraju granicu

Dok Moskva postavlja kancelarije za regrutaciju na graničnim prelazima, navodno ne želi da zatvori samu granicu jer strahuje od protesta

  • 14
Rusi granica Rusija Gruzija granični prelaz

Foto: Tanjug/AP

Dugačke kolone Rusa koji pokušavaju da izbegnu poziv za rat u Ukrajini nastavile su da krče auto-puteve iz zemlje u sredu, a Moskva je navodno postavila kancelarije za regrutaciju na granicama kako bi presrela neke od njih.

Severna Osetija, ruski region koji se graniči sa Gruzijom, proglasila je stanje "visoke pripravnosti", i rekla da bi trebalo doneti vodu, hranu, stanice za grejanje i drugu pomoć za one koji danima čekaju u redovima. Volonteri sa gruzijske strane granice takođe su doneli vodu, ćebad i drugu pomoć.

Severna Osetija je ograničila ulazak na svoju teritoriju brojnim putničkim vozilima, i postavila kancelariju za regrutaciju na graničnom prelazu Verkhi Lars, prenele su ruske agencije.

Neki mediji objavili su fotografije sa granice na kojima se vidi crni kombi preko kojeg stoji natpis "vojna kancelarija".

Drugi takav kontrolni punkt za regrutaciju postavljen je u Rusiji pored granice sa Finskom, prema ruskom mediju Meduza.

Desetine hiljada Rusa pobeglo je za nedelju dana otkako je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju kako bi ojačao ruske trupe u Ukrajini. Iako je Putin rekao da se radi o delimičnoj mobilizaciji i da će biti pozvano do 300.000 rezervista sa vojnim iskustvom, mnogi Rusi strahuju da će to biti mnogo šire i proizvoljno od toga. Postoje brojni izveštaji o muškarcima bez vojne obuke i svih uzrasta koji su primali obaveštenja o regrutaciji.

Aleksandar Kamisentsev, koji je napustio dom u Saratovu i otišao u Gruziju, opisao je scene na ruskoj strani granice.

- Sve je to strašno - suze, vrisci, veliki broj ljudi. Postoji utisak da vlada ne zna kako sve to da organizuje. Izgleda kao da hoće da zatvore granicu, ali u isto vreme strahuju da bi to moglo da izazove proteste, i dozvoljavaju ljudima da odu - rekao je on za AP.

Aleksandar je u poslednjem trenutku odlučio da ode jer, kako je rekao, "ne želi da ubija ukrajinsku braću niti da ode u zatvor".

Demonstranti sa gruzijskim i ukrajinskim zastavama i parolama na kojima piše "Rusija ubija" pozdravili su Ruse na granici u sredu.

Giga Lemonjava iz političke partije Droa, koja je organizovala protest, rekao je da evakuisani prete bezbednosti i ekonomiji Gruzije.

Rusi granica Rusija Gruzija granični prelaz

Neki poručuju da Rusi nisu dobrodošli u njihovoj zemlji Foto: Tanjug/AP

Jedan demonstrant, Helen Hoštarija, napisala je na Tviteru da su "organizovali protest na granici kako bi Rusi koji dolaze znali šta misle o njihovom ruskom svetu".

Rusi prelaze granice pešice, biciklima, skuterima i automobilima. Prema Yandex Maps, gužva koja vodi do Verkhni Larsa, grada blizu granice između Gruzije i Severne Osetije, protezala se u utorak na oko 15 kilometara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruziej reklo je da je više od 53.000 Rusa ušlo u zemlju od prošle nedelje.

Velike kolone postoje i na granici sa Kazahstanom, koji je primio više od 98.000 Rusa prošle nedelje.

Rusija ima kopnene granice sa 14 zemalja.

Video: Snimak Vladimira Putina kada proglašava delimičnu mobilizaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    30. septembar 2022 | 07:20

    Vratice se oni brzo kada upoznaju zivot u " demonokratiji"

  • A. P

    30. septembar 2022 | 08:22

    Sada se vidi koje neprijatelji svoje drzave, kada beze kad ih drzava zove,

  • A. P

    30. septembar 2022 | 08:47

    Idu kod onih koi su protiv njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA