Felisijen Kabuga izjasnio se danas pred sudom u Hagu: Počelo suđenje za masakr 800.000 ljudi

Optužnica tereti nekadašnjeg najbogatijeg čoveka u Ruandi u sedam tačaka, uključujući i genocid, direktno i javno podsticanje na genocid i zločine protiv čovečnosti

  • 1
Ruanda Foto: Wikipedia/TSgt. Marv Krause. United States Air Force - Official Photograph

Poslednje veliko suđenje pred sudom-naslednikom Tribunala za genocid nad Tutsijima u Ruandi počelo je u Hagu. Felisijen Kabuga optužen je da je bio finansijer i jedan od kreatora genocida. Optuženi sada ima 87 godina zbog čega sud u Hagu namerava da ga saslušava samo po dva sata, tri puta nedeljno.

Kabuga se danas izjasnio da nije kriv za optužbe

Krivični sud, nespretno nazvan Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (IRMCT), nadležan je za najnovije slučajeve sa suda UN koji istražuje genocid u Ruandi, a koji je prestao sa radom 2015. godine, piše DW.

S obzirom na to da je Felisijen Kabuga uspeo da se krije više od 25 godina koristeći lažna imena i da ga je francuska policija uhapsila tek u proleće 2020, međunarodni sud tek sada može da se pozabavi njime. On će verovatno biti poslednji značajan optuženik na sudu za Ruandu.

Optužen za finansiranje i podsticanje genocida

Optužnica tereti nekadašnjeg najbogatijeg čoveka u Ruandi u sedam tačaka, uključujući i genocid, direktno i javno podsticanje na genocid i zločine protiv čovečnosti. Između ostalog, navodi se da je on svojim bogatstvom finansirao radioteleviziju RTLM, koja je, kao svojevrsni portparol Hutu-većine, sistematski pozivala na ubistva Tutsija i objavljivala mesta gde se oni kriju. Prema procenama Ujedinjenih nacija, oko 800.000 Tutsija i umerenih Hutua izgubilo je život u genocidu u Ruandi 1994. godine.

- Još ima toga što Kabuga mora da objasni Ruandi, izbeglicama i svetu - kaže Marsel Kabanda, istoričar i bivši predsednik udruženja žrtava Ibuke nakon hapšenja osumnjičenog. Njegove komšije nisu znali da je starac kojeg je policija izvukla iz kuće u pariskom predgrađu, jedan od najtraženijih osumnjičenika za ratne zločine na svetu. SAD su svojevremeno obećale i nagradu od pet miliona dolara za Kabuginu glavu.

Kabuga je igrao "značajnu ulogu" u genocidu, rekao je istoričar Kabanda za francuske medije. Između ostalog, navodno je pomogao u osnivanju milicije "Hutu Interahamve", koja je imala ključnu ulogu u genocidu.

Felisijen Kabuga takođe je optužen i da je sopstvenim novcem platio uvoz tona mačeta iz Kenije koje su Hutu-milicije koristile za klanje stotina hiljada Tutsija.

Taktika odugovlačenja ili kasna pravda

Aktuelni predsednik udruženja izbeglica Ibuka takođe pozdravlja početak ovog zakasnelog suđenja.

- Želimo da pravda bude zadovoljena - rekao je Egide Nkuranga novinskoj agenciji AFP, ujedno optuživši Kabugine advokate za "taktiku odugovlačenja".

Uzalud su, kaže, pokušavali da u potpunosti zaustave proces zbog njegovih godina.

Francuski žalbeni sud presudio je, naime, da zdravstvenih smetnji nema. Kabuga otada čeka sudski proces u pritvorskoj bolnici pod lekarskim nadzorom.

Za poprilično spor proces svakako je zaslužna poodmakla dob optuženika koji je nedavno dovezen kolicima u sudnicu u Francuskoj.

- Ako umre pre nego što se pojavi pred sudom, umro bi pod pretpostavkom nevinosti, a to bi bila katastrofa za pravdu. To bi značilo i da bi ključne informacije o organizaciji i sprovođenju genocida otišle zajedno s njim - kaže predstavnik žrtava Egide Nkuranga.

Ipak, tek će se videti da li će Kabuga, koji je pred francuskim pravosuđem već izjavio da je nevin, zaista i svedočiti. Nije sigurno ni da će se lično pojaviti u sudnici ili će biti korišćena video-veza.

Snažna poruka drugim počiniocima

Međunarodni krivični sud za Ruandu (ICTR) bio je uglavnom smešten u Aruši, u Tanzaniji, i na njemu je između 1995. i 2015. u vezi s genocidom osuđeno ukupno 93 optuženika.

- ICTR ostavlja za sobom mešovito nasleđe - kaže stručnjak za Afriku Luis Madž iz Hjuman rajts voča.

- Tribunal je doneo određeni stepen odgovornosti, ali nije uzeo u obzir zločine koje je počinio vladajući Ruandski patriotski front. Mnogi na Tribunal gledaju kao na sud pobednika - kaže Madž.

Ipak, Hjuman rajts voč pozdravlja početak suđenja protiv Felisijana Kabuge.

- On se smatra jednom od osoba koje su podsticale genocid, jednom od krupnih riba - kaže Luis Madž i dodaje da bi sada trebalo pokazati da su točkovi pravde ponekad spori, ali da su pouzdani.

- To da policija nakon decenija izvuče ratnog zločinca iz skrovišta i da on završi na sudu, snažna je poruka drugim počiniocima - kaže Madž.

Njegova preporuka za Francusku, u kojoj je uhapšen izbeglica iz Ruande, glasi: Vlada bi trebalo pod hitno da istraži kako je i uz čiju pomoć Kabuga toliko dugo mogao neometano da živi pod nosom francuskih vlasti. A kada je reč o ishodu ovog slučaja, Luis Madž kaže: „Postoji mnogo sigurnih dokaza i svedoka koji idu u prilog osudi. Nijedan genocid proteklih decenija nije počinjen s toliko truda kao genocid u Ruandi.“

Pa ipak, rezultat svega ostaje dvosmislen, ocenjuje stručnjak za ljudska prava.

- Ironija je to da se ne povlači nikakva veza između sudske istrage i aktuelne situacije u Ruandi. Sadašnja vlada ne poziva se na odgovornost zbog njenih kršenja ljudskih prava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda...??? Ne postoji

    29. septembar 2022 | 13:36

    Nedavno je i Makron priznao "odgovornost" Francuske, ali ne i krivicu zbog genocida u Ruandi i podržavanja vlasti koja ga je sprovodila. Naravno, neće odgovarati zbog toga, ali će optužiti Srbiju za "genocid" u Srebrenici iako su ta dva slučaja neuporediva, ni po broju ubijenih, ni po nameri i cilju, jer u Srebrenici nisu iz osvete ubijani žene i deca, već samo vojno sposobni koji su učestvovali u masakrima nad Srbima u selima oko Srebrenice, a pritom, njihov broj je bio daleko manji od onog koji propagiraju, a kamoli od 800 hiljada koliko je u Ruandi ubijeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA