≫ 

Kako izgleda Moskva uoči Putinove aneksije 4 okupirane ukrajinske teritorije: Bilbordi i bina na Crvenom trgu

Ceremonija u Moskvi počeće u 15 sati po moskovskom, odnosno 14 sati po našem vremenu

  • 31
Moskva Rusija Crveni trg aneksija Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin danas će u Kremlju i zvanično anektirati četiri okupirane ukrajinske teritorije, što je potez koji su osudili Ukrajina i zapadne zemlje. Na Crvenom trgu u Moskvi u toku su pripreme za ceremoniju.

Područje oko Crvenog trga zatvoreno je za posetioce i turiste zbog radova, a na fotografijama iz ruske prestonice vide se bina, džinovski video ekrani i bilbordi na kojima piše "Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson - Rusija", čime se proglašava uključivanje regiona u sastav ruske teritorije.

Na trgu je planiran i pop koncert, prenosi Sky news.

Ceremonija u Moskvi počeće u 15 sati po moskovskom, odnosno 14 sati po našem vremenu.

Aneksija četiri okupirane regije Rusiji odvija se samo nekoliko dana nakon što su u tim regijama sprovedeni referendumi, koje međunarodna zajednica smatra ilegalnima.

U Moskvi se već danima odvijaju pripreme za pripojenje odnosno aneksiju četiri teritorije, koje zajedno čine oko 15 posto ukupne teritorije Ukrajine. Radi se o površini ekvivalentnoj površini Portugala ili Mađarske.

Portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je da će ruski predsednik potpisati pristupne dokumente u sali Kremlja, održati govor i sastati se sa liderima samozvane Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike koju podržava Rusija, kao i liderima koje je postavila Rusija u delovima Hersona i Zaporožja.

Peskov nije rekao da li će Putin prisustvovati proslavi na Crvenom trgu, kao što je uradio na sličnom događaju 2014. godine nakon što je Rusija proglasila da je anektirala ukrajinski region Krima - međutim, očekuje se da će ruski lider biti tamo.

Video: Snimak Vladimira Putina kada proglašava delimičnu mobilizaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    30. septembar 2022 | 08:51

    SRECNO BRACO RUSI !!!

  • lik

    30. septembar 2022 | 09:05

    Sretno najbolji presjedniče

  • Shqipëtar

    30. septembar 2022 | 09:10

    Sa kim ces da slavis?Ljudi lome svoje udove samo da ne bi isli u rat.I neki bi rekli Rusija mocna!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA