Lider Dagestana pobesneo zbog poziva na mobilizaciju: Urlao na sastanku i puštao sporne snimke

Sergej Melikov je besno pitao otkud nekom pravo da preko razglasa poziva ljude na mobilizaciju

  • 0
Sergej Melikov i Vladimir Putin Foto: Profimedia

Lider ruske republike Dagestan juče je "poludeo" na oficire koji su se vozili kroz grad Derbent i putem razglasa pozivali "sve muškarce da se jave u vojni odsek".

- Kako oficiri iz Derbente mogu da pozivaju ljude da se jave u vojni odsek na ovakav način? Ko im je dao odobrenje da se vozikaju po gradu? - pitao je besno predsednik Dagestana Sergej Melikov tokom sednice Saveta bezbednosti u Dagestanu.

Dok je besneo na mobilnom telefonu je puštao kratak video snimak na kojem se vidi prizor iz vozila sa razglasom, a u pozadini se čuje sledeće: "Dragi građani Derbente, svi muškarci moraju hitno da se jave u vojni odsek. Morate poneti svoj pasoš i vojnu knjižicu sa sobom".

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je delimičnu mobilizaciju prošle sedmice, a prema dekretu koji je potpisao, treba da bude mobilisano 300.000 rezervista.

Od Putinovog saopštenja prošle nedelje, stotine civila učestvovalo je u protestima protiv mobilizacije u Dagestanu, prema video snimcima na društvenim mrežama.

Demonstranti širom zemlje optužili su rusku vojsku da regrutira studente, očeve i muškarce koji bi zbog godina trebalo da budu oslobođeni službe.

Putin je u četvrtak zahtevao da se "isprave greške” napravljene tokom delimične mobilizacije.

- Nameću se mnoga pitanja i neophodno je ispraviti sve greške i sprečiti da se one dešavaju u budućnosti za one građane kojima je potrebno izuzeće. Na primer, očevi više dece ili ljudi koji boluju od hroničnih bolesti ili oni koji su već prešli vojni rok. Potrebno je svaki takav slučaj posebno razmotriti - naveo je Putin u svom obraćanju.

On je rekao da, ukoliko dođe do greške, istu treba ispraviti.

- Vratite kući one koji su pozvani bez opravdanog razloga - dodao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA