Bivši hrvatski vojni ataše video Putinovu nuklearku: Visoka je kao petospratnica

On ne veruje da bi moglo doći do nuklearnog rata, dodaje da Rusi raspolažu ogromnom količinom naoružanja, ali da vojsci nedostaje motivacija

  • 18
nuklearna raketa Foto: Profimedia

Strani diplomatski predstavnici u Rusiji, među kojima je bio i bivši hrvatski vojni ataše Marinko Ogorec, svojevremeno su bili prva "ekipa" kojoj je ruska strana pokazala nuklearne rakete R-36M2 ‘Voevoda’, što je ruski naziv, dok je NATO-ov naziv SS-18 ‘Satan’.

- Bila nam je organizovana službena poseta na tajnu lokaciju na kojoj se nalaze te nuklearne rakete, a koja je jako udaljena od Moskve. Tamo smo ušli u nuklearni silos, u kojem je stajala raketa. To je, verujte, impresivno videti. Radi se o vrlo uskom prostoru u kojem ona stoji, tako da je sam doživljaj još impresivniji - ispričao je on za Slobodnu Dalmaciju.

- Raketa je visoka otprilike kao petospratnica i zaista izgleda vrlo moćno, a radilo se o samo jednoj raketi - kaže Ogorec, bivši vojni ataše Hrvatske u Rusiji (2000. - 2004.), vojni analitičar i predavač na Visokoj školi Velika Gorica, gde drži studije Upravljanje u kriznim uslovima.

On ipak ne očekuje da bi zaista moglo da dođe do nuklearnog rata, odnosno do ruskog napada nuklearnim taktičkim naoružanjem na Ukrajinu.

"Nuklearni sukob nije izvestan"

- Ne verujem u nuklearni rat iz samog razloga što to nije tako jednostavno pokrenuti. Jedno su pretnje nuklearnim oružjem, a drugo je stvarni napad. Morate znati da je za pokretanje nuklearnog napada potrebno napraviti više koraka i proći više nivoa pre nego što se aktivira nuklearno oružje - kaže on.

U doba kubanske krize, kada su svet samo minute ili sekunde delile od nuklearnog armagedona, njega je sprečio jedan srednjerangirani zvaničnik tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Naime, kod njega je bio jedan od dva ključa pomoću kojih je sa sovjetske nuklearne podmornice trebalo gađati američke ratne brodove. Bez tog “drugog” ključa nije bilo moguće pokrenuti armagedon. I on je to odbio, odbio je da upotrebi taj ključ da bi se aktiviralo nuklearno oružje.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

- Dakle, dovoljan je samo jedan razuman čovek da zaustavi propast sveta. Svi oni koji su direktno uključeni u aktiviranje nuklearnog potencijala vrlo dobro znaju kakav bi to učinak na svet bio. Većina njih ima svoje obitelji i znaju što bi se dogodilo njihovim obiteljima da “pošalju” raketu s nuklearnim naoružanjem na protivnika. Stoga mislim da možemo biti mirni, barem što se tiče nuklearnog sukoba - kazao je Ogorec.

On ističe da Rusi raspolažu ogromnom količinom naoružanja i vojne opreme.

- Kod njih nema problema oružja i vojne opreme. Oni imaju oružja još iz doba SSSR-a koje je zastarelo, ali još uvek funkcionalno.

Nedavno su se na portalima pojavili snimci zarđalih pušaka za koje se tvrdi da pripadaju ruskoj vojsci, ali, kako se dodaje, treba videti ko je pustio takve snimke.

- Ne smete zaboraviti da u ovom ratu u Ukrajini ne smemo verovati informacijama ni s ukrajinske ni s ruske strane - kaže i dodaje da "obe strane optimizuju svoje uspehe, a minimiziraju uspehe druge strane, odnosno ni jedna ni druga strana ne priznaju svoje stvarne gubitke".

"Nemojmo se zavaravati da Rusiji nedostaje naoružanje"

Kada je reč o ruskom naoružanju, Ogorec tvrdi da Rusi imaju sve što im treba.

- Nemojmo se zavaravati da Rusiji nedostaje naoružanja. Imaju jako puno tenkova i oklopnih transportera. Pre samog početka napada na Ukrajinu Rusi su imali 12.000 tenkova i njima su tenkovi i oklopna vozila osnova vojnog delovanja. Takve tenkove prate taktičke vazdušne, lovci bombarderi i jurišni helikopteri koji lete na malim visinama - objašnjava on.

Prema njegovim rečima čak iako je rusko naoružanje zastarelo, to ne znači da ono nije funkcionalno.

- Ako, recimo, imate top iz Drugog svetskog rata, on jeste zastareo, ali ako je dobro održavan i konzerviran, on je funkcionalan i normalno će pucati. Bivša Jugoslavija imala je puške M-48, koje su bile zastarele po svim standardima, ali su pucale i mogle su biti upotrebljene u ratnim dejstvima - govori Ogorec.

S obzirom na to da od oružja imaju “šta god požele”, začuđuje stanje na ratištima u Ukrajini, gde su Ukrajinci u protivofanzivi i gde prolaze kroz ruske jedinice kao da ih nema, piše Slobodna Dalmacija.

- Rusima nedostaju borbeni moral i motivacija za borbu. Oni ne znaju i ne shvataju za šta bi se to morali boriti. A ako vojska nema motivaciju, to je unapred gotova ili izgubljena bitka. Evo, sada u ukrajinskoj protivofanzivi ruske snage su bežale i ostavljale svoje naoružanje i vojnu opremu. Istovremeno, Ukrajinci shvataju za šta se bore. Bore se za slobodu svoje države i to je najbolje “pogonsko gorivo” protiv neprijatelja. Ukratko, Ukrajinci su motivisani, a Rusi nisu - kaže Ogorec.

Kada je reč o najavljenoj mobilizaciji ruske vojske, hrvatski stručnjak kaže da Moskva bez problema može da mobiliše 300.000 ljudi, ali da je pitanje kakve će koristi ruska vojska imati od njih.

- Oni će vrlo verovatno sa svojih položaja bežati kao i ovi koji sada beže pred ukrajinskom vojnom silom - pojašnjava Ogorec.

Razlika između Rusije onda, kada je prof. dr sc. Marinko Ogorec bio vojni ataše u Rusiji i danas, je ogromna.

- Ja sam kao vojni ataše u Rusiju stigao samo nekoliko meseci nakon što je Putin došao na vlast. Bio sam svedok toga kako se Rusija “diže iz pepela” i odlazi na jedan organizovan i strukturiran nivo - priča on.

Putin je, kako kaže, podstakao privredni polet, zaustavio je inflaciju, reorganizovao vojsku, odnosno napravio je puno toga dobrog za Rusiju i njene stanovnike. Tada su ruske oružane snage postajale modernije.

- U međuvremenu, očito je došlo do drugačijeg razmišljanja i funkcionisanja ruskog vojnog i političkog rukovodstva, tako da Rusija koju sam napustio 2004. i ona od prošle godine, kada sam poslednji put bio tamo, nije ista Rusija. Oseća se značajan retrogradni pomak ka razmišljanju nekadašnjeg SSSR-a - ocenjuje Ogorec.

Upitam do kada misli da će trajati rat u Ukrajini, on kaže da to niko ne zna.

- Biće to dugotrajan rat. Međutim, morate znati da Rusi ne vole rat i oni su naučili da se brane. Da kojim slučajem Rusi vode odbrambeni rat, situacija na ratištima bila bi verovatno drugačija nego sada - zaključuje bivši hrvatski vojni ataše u Moskvi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    1. oktobar 2022 | 08:35

    Ako Hrvatski ataše tako kaže to onda znači da je barem duplo veća ako ne i troduplo ...

  • Nikolas

    1. oktobar 2022 | 08:33

    IPAK SVE ZAVISI OD PLANOVA PENTAGONA I NATO AGRESORA -AKO NAPADNU RUSIJU I UGROZE NJEN OPSTANAK NISTA SE NEMOZE ISKLJUCITI !!! AKO NEPREOVLADA RAZUM NAD SIZOFRENOM RUSOFOBIJOM I KINOFOBIJOM APOKALIPSA SE NECE IZBECI !!! MRZNJA-NEGATIVNA ENERGIJA POSTAJE ATOMSKA BOMBA!!!!

  • Fil

    1. oktobar 2022 | 09:41

    Šta očekujete od Hrvata, nego da laže. Ima ona Njegoševa: Trgovac ti laže sa smijehom, žena laže suze prosipljući, niko krupno ko' Hrvat ne laže !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA