≫ 

Dok se Putin sprema da proglasi aneksiju, njegove snage na pragu novog poraza u Ukrajini: Opkoljene su?

Ukrajinske snage napreduju iz tri pravca ka gradu - zapadno, severno i južno, i nadaju se da tamo uhvate u zamku nekoliko hiljada ruskih vojnika

  • 6
Ukrajina Rusija Donjeck Lugansk vojska kriza

Foto: Tanjug/AP

Snage Kijeva su blizu toga da opkole velike koncentracije ruskih trupa u istočnoj Ukrajini, što bi bio novi udarac Moskvi nakon njene nepopularne mobilizacije i proglašavanja aneksije četiri ukrajinske pokrajine, koje se očekuje danas.

Nakon kontraofanzive ovog meseca tokom koje je povratila stotine kvadratnih kilometara u Harkovu, ukrajinske trupe su nastavile dalje na istok i skoro su opkolile grad Liman.

I lider pobunjenika u Donjecku rekao je da su ruske snage "delimično opkoljene" ukrajinskim trupama u Limanu, prenosi AFO.

Liman je ključna baza za ruske snage za njihovu kampanju zauzimanja ostatka Donjecke provincije.

Ukrajinske snage napreduju iz tri pravca ka gradu - zapadno, severno i južno, i nadaju se da tamo uhvate u zamku nekoliko hiljada ruskih vojnika.

Glavni cilj Ukrajine mogao bi da bude napad na Svatovo, grad severno od Limana, koji je postao važno logističko čvorište za ruske snage nakon kontraofanzive na Harkov, rekao je

Mihailo Samus, direktor Mreže za novo istraživanje geopolitike i bivši ukrajinski vojni oficir.

- Ako bi Rusi izgubili Svatovo, to bi bila katastrofa za njih, posebno ako se ukrajinska ofanziva nastavi dalje na istok kako bi se oslobodio taj deo Luganske oblasti - dodao je Samus.

Septembarska kontraofanziva Ukrajine išla je od zapada ka istoku sa ciljem da preseče linije snabdevanja sever-jug koje podržavaju rusku kampanju u severnom regionu Donbasa i tačnije njen napad na gradove Slavjansk i Kramatorsk koje drži Ukrajina.

Opkoljavanje Limana bi pružilo Kijevu pobedu na bojnom polju dok se Putin sprema da proglasi aneksiju Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona danas tokom govora u Kremlju.

Oleksandr Daniljuk, šef Centra za reforme odbrane u Kijevu, istraživačkog centra, rekao je da bi zarobljavanje velikog broja ruskih snaga samo po sebi bila velika nagrada za Ukrajinu i psihološki udarac Kremlju jer nameće duboko nepopularnu mobilizaciju ljudi za svoje invazione snage.

- To bi potkopalo mobilizaciju. To bi bio veliki problem za lični ugled Putina i ruskog ministra odbrane Šojgua - rekao je Daniljuk.

Vitalij Markiv, oficir ukrajinske nacionalne garde koji se bori u oblasti Limana, rekao je za Financial Times da je "operacija u toku" za oslobađanje grada.

- Za sada ne mogu da otkrivam detalje. Ali mi radimo i ulažemo sve napore da oslobodimo ukrajinsku teritoriju - rekao je on.

Ukrajinski zvaničnici su odbili da komentarišu operacije oko Limana, ali nisu osporili procene teritorijalnih dobitaka koje su doneli zapadni analitičari koristeći zapažanja ruskih vojnih dopisnika i blogera koji su u bliskom kontaktu sa ruskim snagama ili su u njima.

- Ruski izvori su ukazali da su ukrajinske trupe verovatno završile opkoljavanje ruske grupacije u oblasti Limana do kraja dana 29. septembra - saopštio je Institut za proučavanje rata.

Jedan bloger tvrdio je u četvrtak uveče da su ukrajinske snage presekle put Liman-Svatovo, glavnu liniju snabdevanja za ruske snage u i oko Limana.

Opkoljavanje Limana i ruskih snaga potvrdilo bi insistiranje Ukrajine da je neće sprečiti da oslobodi svu svoju teritoriju.

Moskva je pokušala da podigne ulog u ratu prošle nedelje kada je organizovala referendume o pridruživanju Rusiji, što je prethodilo aneksiji najavljenoj za danas.

- Oni su održali ove lažne referendume u žurbi jer nisu sigurni u svoje snage i sposobnost da se održe na ovoj teritoriji, ali naše oružane snage su uništile njihove planove - rekao je Sergej Kuzan, savetnik u ministarstvu odbrane Ukrajine.

Video: Snimak Vladimira Putina kada proglašava delimičnu mobilizaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đole

    30. septembar 2022 | 14:21

    Maločas javiše na CNN da je Ukrajinska vojska došla do Moskve, a da Rusi bacaju oružje i beže prema Sibiru. Pa kad lažu svi što ne bih i ja.

  • Boža zemunac

    30. septembar 2022 | 16:40

    Nekoliko hiljada ruskih vojnika. Znači doći će do milion. Ha ha ha ha ha ha ha.

  • Mk

    1. oktobar 2022 | 13:51

    Svaki pokusaj Ukrajine da zauzme bilo sta od ovih oblasti osudjen je na propast. Ovo je Ruska teritorija bila sada je vracena im9viba a pre svega gradjani koji su godinama trpeli teror i mrznju od nacistickih hordi,lisavajuc ih ljudskih prava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA