≫ 

Skandal drma vojsku SAD: Transrodni komandant i njena supruga Ana optužene da su odavale tajne Rusima

Ukoliko budu osuđene preti im maksimalna kazna zatvora od deset godina

  • 0
Jamie Lee Henry Foto: US Army

Prvi javno deklarisan transrodni major američke vojske Džejmi Li Henri (39) i njena partnerka Ana (36) optužene su da su tokom sukoba u Ukrajini odavale tajne informacije Rusima.

Džejmi se još 2015. godine javno deklarisala kao transrodna osoba, a u SAD je poznata kao prva oficirka američke vojske koja se javno izjasnila na ovu temu.

Iako se ona javno deklariše kao pripadnica ženskog pola u nekoliko optužnica koje su pokrenute protiv nje koristi se muški pol.

Ona i njena partnerka Ana optužene su da supokušale da zaposlenom u ruskoj ambasadi odaju poverljive inofrmacije, ali se na kraju ispostavilo da je osoba kojoj su odale informacije zapravo tajni agent FBI-a.

Džejmi i Ana optužene su za zaveru i nezakonito odavanje informacija.

Anna Gabrielian Džejmijina partnerka Ana Foto: Linkedin

Prema optužnici, par je navodno odao agentu poverljive informacije o pacijentima u bolnicama Fort Barg i Džon Hopkins, kako bi Rusi imali uvid u zdravstveno stanje osoba koje su povezane sa američkom Vladom i vojskom.

Ana je navodno pristala da se sastane sa agentom u hotelskoj sobi u Baltimoru 17. avgusta. Ona je navodno nekoliko puta kontaktirala "agenta" i svaki put mu je ponavljala da su i ona i njena partnerka posvećene pomaganju Rusiji.

Ona je takođe spomenula i da će Džejmi, zbog svog položaja u vojsci biti važan izvor informacija za Rusiju.

- Džejmi je agentu ispričala da je od početka sukoba u Ukrajini želela da se priključi ruskoj vojsci. Ona je zatim rekla da smatra da SAD koristi Ukrajince zbog svoje mržnje prema Rusima - tvrdi oizvor.

Par je dve nedelje kasnije odao informacije o zdravstvenom stanju jednog zaposlenog u Ministrastvu odbrane, jednom penzionisanom veteranu i supružnicima dvojice preminulih veterana.

Ukoliko budu osuđene preti im maksimalna kazna zatvora od deset godina.

Video: Ovo je teritorija koju Putin anektira: Veća je od Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA