≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Putin i zvanično anektirao četiri ukrajinske teritorije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon govora Putin potpisao sporazume o pripajanju četiri ukrajinske teritorije Rusiji

  • 79

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je potpisao sporazum o pristupanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji.

U Kremlj je prethodno stigla politička vrhuška, među kojima i lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporožja i Hersona.

Nakon opširnog govora, u kojem je Putin rekao da su građani DNR, LNR, Zaporožja i Hersona "izabrali" i da ih Rusija neće izdati, pristupilo se potpisivanju sporazuma o pripajanju ukrajinskih teritorija Rusiji.

Inače, od jutros su na Crvenom trgu u Moskvi trajale pripreme za ceremoniju.

Područje oko Crvenog trga zatvoreno je za posetioce i turiste zbog radova, a na fotografijama iz ruske prestonice vide se bina, džinovski video ekrani i bilbordi na kojima piše "Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson - Rusija", čime se proglašava uključivanje regiona u sastav ruske teritorije.

Dmitrij Peskov je ranije danas saopštio da će teritorije Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike postati deo Ruske Federacije u granicama iz 2014. godine, u kojima je Rusija ranije priznala njihovu nezavisnost.

Iz časa u čas:

15:00 Putin potpisao sporazum o aneksiji

Predsednik Rusije i zvanično je potpisao sporazum o pripajanju četiri ukrajinske teritorije DNR-a, LNR-a, Zaporožja i Hersona Rusiji.

14:37 U Lugansku slave?

Građani Luganske Narodne Republike navodno su izašli na ulice Luganska i slave "pripajanje Rusiji".

Na društvenim mrežama kruže snimci na kojima se vidi kako građani drže ruske zastave ispred bine. Snimak je navodno nastao u centru Luganska, ali njegova autentičnost nije potvrđena.

14:18 Putin drži govor u Kremlju

Predsednik Rusije upravo drži govor o referendumima koji su održani od 23. do 27. septembra i obavestio je javnost da će danas biti potpisani sporazumi o pripajanju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

14:06 Ruska politička elita čeka Putinov govor

Ruski zvaničnici već sede u Kremlju uoči govora Vladimira Putina povodom aneksije četiri ukrajinska regiona.

13:55 EU uvodi nove sankcije Rusiji

Zemlje Evropske unije postigle su inicijalni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije, rekli su danas neimenovani diplomatski izvori za Rojters.

Prema njihovim rečima, izaslanici 27 zemalja EU u Briselu su danas razgovarali o predlogu sankcija protiv Rusije i dali početno zeleno svetlo, a konačno odobrenje se očekuje sledeće nedelje.

13:29 Napad na novopripojene teritorije napad na Rusiju

Kremlj je ponovio da će se svaki napad na ukrajinsku teritoriju koju je anektirala Rusija smatrati aktom agresije na samu zemlju.

Na pitanje da li će Rusija nakon potpisivanja dokumenata o aneksiji napade ukrajinskih snaga na aneksirane teritorije shvatiti kao akt agresije na Moskvu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: „Neće biti ništa drugo“.

13:27 Putin obavestio Dumu o predlogu za pripajanje teritorija

Predsednik Rusije obavestio je Državnu dumu o predlozima DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti da ih prihvate u sastav Ruske Federacije, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

13:18 Autobusi stižu u Moskvu

Konvoji autobusa stižu na Crveni trg u Moskvi.

Podsetimo, sporazumi će biti potpisani na ceremoniji u Kremlju, tri dana nakon što su u ovim oblastima održani referendumi, čiji legitimitet ne priznaje Zapad.

Kremlj je juče saopštio da će Putin danas održati govor.

Video: Ovo je teritorija koju Putin anektira: Veća je od Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA