≫ 

Reakcije iz sveta na Putinov potez: Nikad nećemo priznati ilegalnu odluku o ruskoj aneksiji

Ilegalna aneksija koju je proglasio Putin neće ništa promeniti. Sve teritorije koje su ruski agresori ilegalno okupirali su ukrajinska zemlja i uvek će biti deo te suverene države - navela je Fon der Lajen na Tviteru.

  • 65
Ursula fon der Lajen EU Ukrajina Rusija sankcije

Foto: Tanjug/AP

Iz sveta stižu prve reakcije osude odluke Rusije o aneksiji četiri ukrajinske oblasti koju je danas potpisao ruski predsednik Vladimir Putin i lideri LNR, DNR, Zaporožja i Hersona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oglasila se na Tviteru neposredno pošto je u Kremlju održana ceremonija potpisivanja odluke o aneksiji i poručila Putinu da ona neće ništa promeniti.

- Ilegalna aneksija koju je proglasio Putin neće ništa promeniti. Sve teritorije koje su ruski agresori ilegalno okupirali su ukrajinska zemlja i uvek će biti deo te suverene države - navela je Fon der Lajen na Tviteru.

Oglasio se i Evropski savet u zajedničkom saopštenju.

- Čvrsto odbacujemo i jednoglasno osuđujemo ilegalnu rusku aneksiju ukrajinskih regiona Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona - kaže se u saopštenju.

Tim potezom, kako se dodaje, flagrantno se krše osnovna prava Ukrajine na nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet, ključni principi Povelje UN i međunarodno pravo, a Rusija ugrožava globalnu bezbednost.

- Nismo i nikad nećemo priznati ilegalne referendume koje je Rusija napravila kao izgovor za dalje kršenje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, niti njihove falsifikovane i ilegalne rezultate. Nikad nećemo priznati ovu ilegalnu aneksiju - poručuje Evropski savet.

U međuvremenu se oglasio i bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson koji je poručio Vladimiru Putinju da je njegov govor prevara i sramota.

- Svet nikada ne treba da prihvati tvoj lažni referendum i vaš okrutni pokušaj kolonizacije Ukrajine. Stojimo uz narod Ukrajine i podržaćemo ih sve dok njihova zemlja ne bude slobodna - rekao je on.

Britanska premijerka Liz Tras izjavila je da Britanija nikada neće prihvatiti regione Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje kao bilo šta drugo osim ukrajinskih teritorija.

Ruski potez da anektira četiri ukrajinska regiona nema "nikakvu pravnu i političku vrednost", izjavila je Ðorđa Meloni, za koju se očekuje da će sledećeg meseca biti imenovana za premijera Italije.

đorđa meloni

Foto: Tanjug/AP

Meloni je u saopštenju rekla da ruski predsednik "još jednom demonstrira svoju neoimperijalističku viziju u sovjetskom stilu koja ugrožava bezbednost celog evropskog kontinenta" i pozvala na jedinstvo Zapada, prenosi Rojters.

Japanski premijer Fumio Kišida, u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim ocenio je novu rusku aneksiju delova Ukrajine kao nezakonitu i kao kršenje suvereniteta zemlje, prenosi AP.

- Rekao sam mu da nikada ne treba prihvatiti referendum koji je raspisala Rusija i njeno pripajanje delova Ukrajine i da to najoštrije osuđujem - izjavio je Kišida.

Fumio Kišida

Foto: Tanjug/AP

Kišida je rekao i da je uverio Zelenskog u njihovom 30-minutnom razgovoru da je Japan posvećen saradnji sa širom međunarodnom zajednicom u daljoj podršci Ukrajini i da planira da uvede još sankcija Rusiji.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da njegova zemlja neće prihvatiti rusku aneksiju ukrajinskih regiona, koju je danas najavio predsednik Vladimir Putin.

- Holandija nikada neće priznati ovu aneksiju, kao što ne priznajemo ni aneksiju Krima - rekao je Rute.

Grčka takođe osuđuje pripajanje Rusiji okupiranih ukrajinskih regiona.

- Odluka je nezakonita, jer očigledno krši međunarodno pravo i nevažeća je - navodi se u saopštenju grčkog ministarstva inostranih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske pozvalo je na povećanje vojne podrške Kijevu i nove sankcije, javlja Rojters.

- Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije osuđuje nezakonite akte priznavanja nezavisnostid i pripajanja Ruskoj Federaciji delova ukrajinskih regiona Hersona, Donjecka, Luganska i Zaporožja - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eureka

    30. septembar 2022 | 16:37

    bitno da ste Kosovo priznali ,sram vas bilo

  • Bajko

    30. septembar 2022 | 16:26

    A vi što ste okupirali Srpske teritorije nikom ništa.

  • Z

    30. septembar 2022 | 16:35

    O tome je usrulja trebala da razmislja ranije, a sada mogu da kazem samo bravo putine, tako se to radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA