≫ 

Moli (14) umrla od samopovređivanja: Istraga otkrila da je patila od "negativnih efekata onlajn sadržaja"

Četrnaestogodišnja učenica iz Londona, pronađena je mrtva u svojoj spavaćoj sobi nakon što je na internetu pogledala sadržaj koji se odnosi na samoubistvo, depresiju i anksioznost

  • 0
Molly Russell

Foto: Family handout / PA Images / Profimedia

Moli Rasel (14) umrla je od "čina samopovređivanja dok je patila od depresije i negativnih efekata onlajn sadržaja", zaključeno je u istrazi.

Endru Voker, mrtvozornik, rekao je da ne misli "da bi bilo bezbedno" da navede samoubistvo kao njen uzrok smrti, već se umesto toga opredelio za "samopovređivanje".

Iznoseći svoje nalaze u petak, on je rekao: "Moli je bila u prelaznom periodu u svom mladom životu što je otežavalo određene elemente komunikacije".

Bila je "izložena materijalu koji je možda negativno uticao na nju i, pored toga, ono što je počelo kao depresija postalo je ozbiljnija depresivna bolest", rekao je on Sudu u Severnom Londonu.

Četrnaestogodišnja učenica iz Londona, pronađena je mrtva u svojoj spavaćoj sobi nakon što je na internetu pogledala sadržaj koji se odnosi na samoubistvo, depresiju i anksioznost.

Od njene smrti u novembru 2017. godine, njen otac Ijan je vodio kampanju za bolju zaštitu od potencijalno opasnih algoritama društvenih medija.

Voker je rekao da je "posebno eksplicitni" sadržaj koji je videla "romantizovao samopovređivanje" i fokusirao se na "ograničen i iracionalan pogled bez ikakve protivteže normalnosti".

On je rekao da je to "težilo da izoluje i obeshrabri diskusiju" sa ljudima koji su joj mogli pomoći, i umesto toga "imao je tendenciju da se samopovređivanje i samoubistvo prikaže kao neizbežna posledica stanja od kojeg se nije moglo oporaviti".

Otac devojčice, Ijan Rasel (59) rekao je da Molina priča nije usamljena i da postoji još mnogo tinejdžera koji se susreću sa problemima koje je imala i njegova ćerka.

- Želim da kažem, koliko god da je trenutno loše, uvek postoji nada. Ako imate problem ili se borite sa sobom, molim vas da razgovarate sa nekim kome verujete. Postoje organizacije koje mogu da vam pruže podršku i pomoć. Uradite sve da biste živeli što duže - rekao je Ijan Rasel.

Moli je pogledala preko 16.000 objava na Instagramu u poslednjih šest meseci života od kojih je 2.100 bilo u vezi sa samoubistvom, samopovređivanjem i depresijom. Istraga je ustanovila da je na Pinterestu pogledala oko 469 objava sa sličnom tematikom.

Direktor NSPCC-a, organizacije za zaštitu dece, Piter Vanles izjavio je da ovakav slučaj bi morao da bude šokantan za Silikonsku dolinu.

- Tehnološke kompanije moraju da budu odgovorne jer je sigurnost dece na prvom mestu, a na drugom finansijske i komercijalne odluke. Ovaj tragičan slučaj je upozorenje zbog dece širom sveta - zaključio je Vanles.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA