U Škotskoj pokrenuta istraga zbog povećanog broja smrti tek rođene dece

Prosečna stopa mortaliteta novorođenčadi u Škotskoj je oko dve bebe na 1.000 rođenih

  • 2
Ruka, beba Foto-ilustracija: pixabay.com

Škotska vlada naredila je da se sprovede istraga zbog porasta smrtnosti beba nakon dva skoka koja su se dogodila u poslednjih šest meseci. Oba povećanja su bila veća od onoga što bi se inače očekivalo.

Najmanje 18 beba koje su mlađe od četiri nedelje preminule su u martu. Ova tužna vest je usledila nakon što je u septembru prošle godine umrla najmanje 21 beba. Istragu će sprovesti "Healthcare Improvement Scotland".

Očekuje se da će istraga trajati od šest do devet meseci i da će njom biti obuhvaćene sve smrti beba između aprila 2021. i marta 2022. godine.

Prosečna stopa mortaliteta novorođenčadi u Škotskoj je oko dve bebe na 1.000 rođenih.

U septembru 2021. godine umrla je najmanje 21 beba koja je bila mlađa od četiri nedelje, što je stopa od 4,9 na 1.000 rođenih. A u martu je umrlo najmanje 18, što je 4,6 na 1.000 rođenih.

- Svaka smrt je tragedija za porodice, zato sam se ranije ove godine posvetila ovom pregledu kako bih saznala da li postoji neki razlog za ovakav trend - rekal je Ministarka zdrtavlja Škotske, piše BBC.

Ministarka je rekla da će sve što budu otkrili biti uključeno u preporuke i akcije za poboljšanje kvaliteta brige o majci i bebama.

Preliminarna istraga pokazala je da septembarski skok nije povezan sa korona virusom, ali da li će biti povezan sa vakcinama, videće se na kraju istrage.

U međuvremenu, u junu ove godine se ispostavilo da je 2021. godine bilo 3,9 smrtnih slučajeva novorođenčadi na svakih hiljadu živorođenih, u odnosu na 3,1 u prethodnoj godini.

Brojke pokazuju da je stopa smrtnosti beba mlađih od godinu dana u Škotskoj na najvišem nivou u poslednjih deset godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    2. oktobar 2022 | 17:53

    to sve trudnice koje su primile 💉 💉 vakcinu protiv COVID-19

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA