≫ 

Održani parlamentarni izbori u Bugarskoj: Prve ankete pokazuju da vodi partija Bojka Borisova

Prema podacima CIK, odziv birača do 16.00 sati bio je 25,58 odsto

  • 0
Bugarska, izbori

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

U Bugarskoj su danas održani prevremeni parlamentarni izbori, četvrti u poslednje dve godine.

Oko 13.000 biračkih mesta zatvoreno je u 19.00 sati, a Centralana izborna komisija (CIK) počela je prebrojavanje glasova.

Prema podacima CIK, odziv birača do 16.00 sati bio je 25,58 odsto ili oko 1,7 milion građana sa pravom glasa, preneli su bugarski mediji.

Za ukupno 240 mandata u bugarskom parlamentu nadmetale su se 22 partije i šest kolaicija.

Izlazne ankete Galup internešenela i Alfa riserča pokazuju da na izborima vodi partija desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova sa oko 24,6 odsto do 25,5 odsto glasova, preneo je Rojters.

Očekuje se da će njihov glavni rival, reformistička partija Nastavljamo promene (PP) koju predvodi Kiril Petkov, čija je reformska vlada srušena u junu posle samo šest meseci, biti druga sa 18,9 odsto do 19,9 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, četvrtim za manje od dve godine.

Predviđa se da će Borisov (63) teško pronaći koalicione partnere među svojim glavnim rivalima koji ga optužuju da je dozvolio da se korupcija ustali tokom njegove decenijske vladavine koja se završila aprila 2021. godine, dodaje Rojters.

Petkov priznao poraz na izborima u Bugarskoj

Lider partije Nastavljamo promene (PP) Kiril Petkov, čija je reformska Vlada srušena u junu posle samo šest meseci na vlasti, priznao je poraz na danas održanim vanrednim parlamentarnim izvborima u Bugarskoj, četvrtim za manje od dve godine.

- Izgubili smo izbore, doduše sa malom razlikom, a sada GERB ima odgovornost da formira koaliciju i upravlja državom - rekao je on, prenosi AP.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA