Kako izgleda Liman nakon što su Ukrajinci preuzeli kontrolu?

Ukrajinski zvaničnici i vojnici pričali su da su u gradu ostale zarobljene ruske trupe. Međutim, u nedelju je bilo malo znakova da su bili opkoljeni

  • 25
Harkov Ukrajina Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Sablasno prazne ulice Limana u istočnoj Ukrajini pobija strateški značaj ovog grada. U nedelju u tom gradu nije bilo ni traga ni glasa od ruskih trupa. Mogli su da se vide oštećeni ruski tenkovi, zatvorenici ili beživotna tela. Gradom hode pripadnici ukrajinske Nacionalne garde u malim grupama.

Tu i tamo čuje se rafal, vidi se neki lokalac koji biciklom žuri da pronađe nešto hrane, potpuno obuzeti onim što se oko njih dešava, piše CNN.

- Jednog dana nosim jednu kapu, drugog dana drugu. Kako da živim ovako? - priča jedna žena u suzama aludirajući na promenu vlasti u gradu.

Ukrajinski zvaničnici i vojnici pričali su da su u gradu ostale zarobljene ruske trupe. Međutim, u nedelju je bilo malo znakova da su bili opkoljeni.

Neki zvaničnici tvrde da su beživotna tela Rusa sklonjena, kao i zatvorenici. Lokalci, pak, tvrde da su ruske snage grad uredno napustile još u petak.

- Ušli su u svoje tenkove i otišli - priča Tanja koja i dalje spava u skloništu sa još oko 15 meštana.

Portparol ukrajinske vojske demantovao je za CNN da su se ruske trupe povukle u petak, tvrdeći da su se u subotu borili.

Sergej Čerevatij, iz Istočne grupe oružanih snaga Ukrajine, rekao je da su ruske trupe formirale konvoje za probijanje kroz "de fakto opkoljenjen grad". Neki su uspeli da se izvuku, rekao je, dok su drugi pogođeni.

Mogućnost da su ruske snage izvele, čak i delimično, uredno povlačenje u petak, postavlja važno pitanje vremena za Kremlj.

Tokom tog dana, ruski predsednik Vladimir Putin je potpisivao dokumente kojima pripaja četiri ukrajinske teritorije Rusiji i održao je miting na Crvenom trgu u Moskvi tvrdeći da će pobeda biti ruska.

Istovremeno njegova vojska se povlačila iz Limana, tokom jednog od najvećih poraza za Ruse u proteklih nekoliko nedelje. Naime, ovo povlačenje može loše da utiče na rusku kontrolu okupiranih delova Donjecka i Luganska.

Povratak Limana pod ukrajinsku kontrolu bio je brz, a jedan meštanin je već farbao ukrajinske žute i plave boje na kapiji lokalne policijske stanice. Unutar zgrade šteta je već bila počišćena, a sobe sređene.

U zgradi lokalne uprave, Roman je sedeo na stolu pored zastave partije "Jedinstvena Rusija".

- Loše je. Nema ni struje ni vode - rekao je on, opisujući kako su izgledali meseci dok su Rusi držali grad.

On je dodao da je administrativna zgrada korišćena za upravljanje i privlačenje meštana da učestvuju na nedavnom referendumu, koji se u Limanu morao desiti pod punim baražom ukrajinskog napredovanja.

Značajna železnička infrastruktura u gradu teško je oštećena. Krovovi su oduvani sa zgrade stanice i oštećena je železnica. Više zgrada u gradu je teško uništeno, ali u nedelju se činilo da su ulice u nekim delovima već očišćene.

Mnoge ukrajinske trupe su već krenule ka sledećoj meti na brzo otežanim linijama odbrane Rusije – Kremini, dalje na istoku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    3. oktobar 2022 | 08:01

    NACISTI PODRSKOM ZAPADA ULAZE U NEKA MESTA ALI TRPE OGROMNE GUBITKE....ZNAJU DA NECE MOCI DA SE ODRZE STO CE SE USKORO I POKAZATI....

  • Zox

    3. oktobar 2022 | 09:02

    Nažalost koliko god navijali za Rusiju očigledno da im nešto neide.

  • ZVRK

    3. oktobar 2022 | 07:57

    BRUKA I SRAMOTA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA