Bolsonaro ide u drugi krug izbora sa Lulom

U Brazilu će biti održan drugi krug predsedničkih izbora, s obzirom na to da nijedan od kandidata nije osvojio više od 50 odsto glasova izašlih birača.

  • 2
Jair Bolsonaro, Žair Bolsonaro Foto: Tanjug/AP

Sa 99,7 odsto prebrojanih elektronskih glasova, levičar Luiz Injasio Lula da Silva osvojio je 48,4 odsto glasova, naspram 43,3 odsto glasova za desničara Žaira Bolsonara, saopšteno je izborne komisije, preneo je Rojters.

Pošto nijedan od kandidata nije osvojio više od 50 odsto glasova izašlih birača, Bolsonaro i Lula će učestvovati u drugom krugu glasanja 30. oktobra, prenosi Tanjug.

Nekoliko istraživanja javnog mnjenja pokazala su da Lula, koji je bio predsednik od 2003. do 2010. godine, vodi ispred aktuelnog šefa države Bolsonara za 10 do 15 odsto glasova uoči nedeljnih izbora.

Međutim, kako navodi britanska agencija, mnogo manja razlika u glasovima razbila je nade o brzom rešavanju duboko polarizovanih političkih snaga u ovoj zemlji.

Bolsonaro je doveo u pitanje ankete koje su pokazale da je izgubio od Lule u prvom krugu, a bez dokaza je napao integritet brazilskog elektronskog glasačkog sistema i sugerisao da možda neće priznati poraz ukoliko izgubi.

Jair Bolsonaro, Žair Bolsonaro Foto: Tanjug/AP

Lula je optimistično gledao na rezultate izbora, rekavši da će to samo odložiti njegovu pobedu i da se raduje što će se suočiti sa Bolsonarom u drugom krugu.

- Možemo da uporedimo Brazil koji je izgradio, sa onim koji smo mi izgradili - rekao je Lula novinarima.

Bolsonaro je bio samouveren u postizbornom obraćanju, kritikujući firme koje se bave istraživanjem javnog mnjenja i anketiranjem.

- Planiram da napravim prave političke saveze za pobedu na ovim izborima - rekao je on novinarima.

Više od 150 miliona građana Brazila izašlo je juče na birališta kako bi izabrali novog predsednika države, senatore, odbornike i državne guverenere.

Građani Brazila birali su svih 513 poslanika donjeg doma Kongresa, trećinu od 81 člana Senata, guvernere država i odbornike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    3. oktobar 2022 | 11:07

    Lula bivši beskućnik, a onda postao predsednik Brazila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA