"Neće nas uplašiti": Zašto Zapad ne strahuje od Putinovih pretnji?

Hvalisanje ruskog lidera ne odgovara situaciji na terenu u Ukrajini

  • 20
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je u petak govor, proglasio je aneksiju četiri okupirana ukrajinska regiona i još jednom poslao poruku Zapadu da će braniti rusku teritoriju.

Međutim, realnost u Ukrajini govori drugačiju priču - Rusija nastavlja da gubi teritoriju, a Ukrajina nastavlja sa kontraofanzivom.

Svetski lideri, poliričari i stručnjaci brzo su odbacili Putinove pretnje u petak, koristeći reči kao što su "sramno" i "izmišljanje stvarnosti" kako bi opisali njegovo prisvajanje teritorija koje nisu pod njegovom potpunom kontrolom, a koje će nekako postati deo Rusije.

- Neće nas uplašiti niti zastrašiti - poručio je američki predsednik Džo Bajden.

On je dodao da su Putinove akcije "znak da se bori, sramni referendum koji je izveo".

- SAD nikada neće priznati te referendume, a neće ni svet - poručio je Bajden.

Lideri iz cele Evrope čitali su iz iste knjige, obećali su podršku Ukrajini i da će kazniti Rusiju zbog kršenja međunarodnog prava jer pokušava, još jednom, da ukrade ukrajinsku teritoriju.

Načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, admiral Toni Radakin, koji je govorio sa novinarima u petak tokom posete Vašingtonu, nazvao je aneksiju "izmišljenom realnošću za Putina, i da je prava stvarnost da je proglasio ove teritorije delovima Rusija, ali da on čak i nema kontrolu nad njima.

Brzo odbacivanje Putinove najave aneksije i njegovih nagoveštaja da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje pokazuju koliko su se globalna percepcija njegove vojske i njenih kompetencija promenila od početka rata.

Politico piše da je njegova reputacija, od koje su nekad strahovali, toliko narušena njegovom katastrofalnom invazijom da pretnje koje je koristio tako dugo da oblikuje geopolitički narativ više nemaju moć koju su nekada imale.

Moskva se suočila sa neuspehom i poniženjem otkako je Ukrajina lansirala kontraofanzivu ovog meseca. Brzi dobici uz pomoć modernog oružja nateralo je veliko povlačenje uspaničenih Rusa iz grada Hersona, vraćajući Ruse nazad u njihovu zemlju ili u nekoliko džepova koji tonu u Ukrajini.

Prognoza za ruske snage u narednih nekoliko nedelja i meseci je podjednako sumorna, jer regruti sa malo obučenosti idu na front da se suoče sa Ukrajincima prekaljenim u borbi uz podršku nove zapadne opreme, sa više pošiljki koje stižu svake nedelje.

- Rusija nema dovoljno ljudi za opremu koju poseduje. Oprema koju imaju je održiva, ali veliki deo je star i u lošem stanju. A onda vidite da je Putin morao da proglasi delimičnu mobilizaciju. Nakon toga nismo videli ljude koji trče u kancelarije za regrutaciju, već beže iz zemlje - rekao je Radakin.

Zvaničnik ministarstva odbrane, koji je kao i mnogi drugi želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti teme, rekao je da nije bilo značajnih pokreta ruskih snaga ni pre ni posle Putinovog govora u petak, što dalje sugeriše da se ništa nije promenilo na terenu, barem ne u korist Kremlja.

Zapravo, ruske trupe u gradu Liman u oblasti Donjecka, područja za koje je Putin u petak rekao da je sada deo Rusije, potpuno su se povukle a Ukrajinci su povratili kontrolu nad gradom.

Liman je mesecima bio ključno logističko i čvorište za snabdevanje ruskih snaga koje se bore na istoku Ukrajine, a gubitak ovog grada će dalje smanjiti već nategnute linije snabdevanja.

Nastavak gubitka teritorija za koje Rusija tvrdi da su njene, zajedno sa novim paketom sankcija koje su objavile SAD i UK u petak, dodatno će umanjiti sposobnost Kremlja da vodi rat i potkopati sposobnost vojske da se održi.

- Rusija će se mučiti da zadrži teritoriju koju je aneksirala. Putin verovatno namerava da aneksija zamrzne rat duž sadašnjih linija fronta i omogući vreme ruskoj mobilizaciji da rekonstruiše ruske snage - rekao je u petak Institut za proučavanje rata u petak.

Institut je u petak takođe objavio mapu koja pokazuje da četiri teritorije koje je anektirala Rusija uključuju velike delove zemlje koje i dalje kontroliše Ukrajina.

Dok su lideri upozorili da bi prisvajanje teritorija moglo da posluži kao izgovor za eskalaciju rata, Putinove opcije su ograničene kao što su bile pre saopštenja u petak, piše Politico.

Ukrajina je sputala rusku Crnomosku flotu, a kapetani brodova sada izbegavaju obalu iz straha da će biti pogođeni projektilima. Ruski avioni uglavnom izbegavaju da lete iznad ukrajinskog vazdušnog prostora, a Kremlj je ostao bez saveznika koji žele da uđu u konflikt.

I iako su Putin i drugi ruski zvaničnici nagovestili raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja, SAD procenjuju da je verovatnoća mala.

- Nismo videli ništa što ukazuje na to da treba da promenimo svoj stav - rekao je jedan visoki zvaničnik Ministarstva odbrane.

Jedan evropski diplomata je istakao da ruska upozorenja protiv napada na anektirane teritorije zvuče šuplje, i to ne samo zato što Putin već gubi tlo pod nogama u tim regionima.

- Ukrajina je nekoliko puta gađala ruske mete na Krimu, a Putin nije odgovorio čak iako tvrdi da je Krim sada deo Rusije - rekao je on.

U Ukrajine stiže još zapadnog oružja. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u Beloj kući da je najavljen novi paket oružja od 1,1 milijardi dolara, i "očekujemo još jedno objavljivanje pomoći ove nedelje".

Prema rečima Radakina, Putin pokušava da podigne moral ruskih vojnika, ali njegovo hvalisanje u petak nije ništa više od "fikcije" snage i sposobnosti Rusije.

On je upozorio da ne treba preterano reagovati.

- Ta fikcija je odlika slabosti i pritiska pod kojim je Rusija. Moramo biti veoma oprezni u odgovaranju na fikcije - zaključio je Radakin.

Video: Putin zvanično pripojio četiri ukrajinske teritorije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    3. oktobar 2022 | 22:39

    Sad i zapad nisu ni trećina sveta tako da Ruše ne brine da li će priznati referendum ili ne.Oni nisu ni Krim priznali pa je on u sastavu Rusije. A Srbiju teraju da prizna Kosovo. Toliko o tim olosima za zapada

  • Mačvanin

    3. oktobar 2022 | 22:29

    Hvali se Eu da je ukrajina povratila ogroman deo koji je izgubila a taj ogroman deo iznosi celih 1% . Kakvo je to hvalisanje ? To je ono " E jesam ga udario on modar i crn od batina koje je dobio " .

  • Šone

    4. oktobar 2022 | 01:18

    Rusija se bori protiv cistog satanizma i zla u Ukrajini! Bori se protiv 500 godina dominacije zapada i demonskih sila globalizma!! Poraz od tog zla ne treba da bude opcija. Do pobede!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA