≫ 

Liz Tras je "mrtva žena koja hoda": Bivši ministar kaže da bi mogla da ode sa funkcije do Božića

On je upozorio da premijerka neće preživeti do Božića ako ne preokrene svoj plan da Britancima koji zarađuju više od 150.000 funti daju smanjenje poreza

  • 0
Liz Tras

Britanska premijerka Liz Tras / Foto: Tanjug/AP

Liz Tras je "mrtva žena koja hoda" i koja neće preživeti do Božića osim ako ne odustane od svog plana o smanjenju poreza bogatima, upozorio je bivši ministar u kabinetu. On je pozvao premijerku da ne raspakuje svoje kutije u Dauning stritu broj 10 jer će biti izbačena za nekoliko nedelja.

Prva premijerkina torijevska konferencija kao lidera imala je katastrofalan početak u subotu, jer ju je njena sopstvena stranka kritikovala zbog lošeg upravljanja ekonomijom.

U jednom nezgodnom televizijskom intervjuu, Tras je osam puta odbila da kaže da li se sprema da smanji beneficije i troškove za javne usluge, kao što su bolnice i škole.

Ona je optužena da je svog kancelara Kvasija Kvartenga "izdala", jer ga je okrivila za smanjenje poreza Torijevaca od 10.000 funti godišnje za 660.000 onih koji najviše zarađuju u Britaniji.

Bivši ministar u kabinetu je rekao da ih je "stid što imamo stranku koja smanjuje poreze za ljude na vrhu, a koji će se finansirati smanjenjem beneficija".

- Trebalo bi da ima razum da shvati da je izgubila sav kredibilitet i da ne može ništa da učini da se oporavi. Ona je mrtva žena koja hoda - rekao je zvaničnik za Mirror.

- Ideja da će se poslanici Torijevaca u Crvenom zidu (izraz je koji se koristi u politici Ujedinjenog Kraljevstva za opisivanje skupa biračkih okruga u Midlendsu, Jorkširu, Severoistočnom Velsu i Severnoj Engleskoj koji su u prošlosti podržavali laburističku stranku) držati Liz koja će garantovano izgubiti svoje mesto nije izvodljiva. Oni će učiniti nešto da je se otarase. Ne možemo ovako hodati narednih 18 meseci. Postojaće tačka okidača - dodao je.

- Savet koji bih joj dao je: Nemojte da raspakujete kutije koje su isporučene na broj 10 jer ćete možda morati da ih iznesete vrlo brzo - zaključio je.

Visoka figura je rekla da će poslanici Torijevaca ponovo napisati pravila stranke kako bi Liz Tras mogla da bude svrgnuta tokom prve godine na funkciji.

- Ako ne kaže: Strašno mi je žao, ovo je bila greška, ili ne baci Kvasija vukovima, ona je smrtno oštećena. Ako nastavi na ovaj način, otići će pre Božića - nastavio je.

Britanija premijer Liz Tras Liz Truss

Foto: Tanjug/AP

Majkl Gouv, još jedan bivši ministar u kabinetu, rekao je da je "duboko" zabrinut zbog smanjenja poreza, protiv kojih bi mogao da glasa.

U svom intervjuu za BBC-jev program, Tras je priznala da je napravila greške u pripremama za mini-budžet.

- Prihvatam da je trebalo bolje da postavimo teren... Naučila sam iz toga i postaraću se da u budućnosti bolje radimo na postavljanju terena - rekla je premijerka.

Gouv, koji je bio u istom televizijskom studiju kao i Liz Tras rekao je da je pokazala "neadekvatno shvatanje" razmera problema.

On je rekao da je smanjenje najveće stope poreza na dohodak od 45 penija za one koji najviše zarađuju "prikaz pogrešnih vrednosti".

Na pritisak da li može da glasa protiv mini-budžeta, bivši ministar je odgovorio: "Ne verujem da je to u redu".

Na odvojenom događaju kasnije, Gouv je dodao: "Biće veoma, veoma, veoma teško tvrditi da je ispravno smanjiti blagostanje kada takođe smanjujemo poreze za najbogatije".

Više od deset torijevskih poslanika sada je javno kritikovalo smanjenje poreza za najbogatije.

- Smanjenje poreza za one koji najviše zarađuju uz istovremeno smanjenje beneficija u krizi troškova života je neprihvatljivo - rekao je član Parlamenta ("bekbenčer") Džejms Kartlidž.

Video: Sve ispale premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA