≫ 

Poljska od Nemačke traži odštetu za Drugi svetski rat

Varšava procenjuje da joj Nemačka duguje 1.26 milijardi dolara

  • 14
VUCIC RAU SASTANAK

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau saopštio je da je potpisao diplomatsku notu upućenu Nemačkoj u vezi s odštetom za Drugi svetski rat, čime je taj zahtev Varšave i formalizovan.

Taj potez usledio je nakon što su vladajući poljski nacionalisti prošlog meseca procenili da Nemačka duguje zemlji 1.26 milijardi dolara. Sa druge strane, Nemačka, najveći trgovinski partner Poljske, tvrdi da su sva novčana potraživanja povezana s ratom namirena.

- Nota izražava stav poljskog ministra spoljnih poslova da strane treba da preduzmu hitne korake kako bi trajno i efikasno rešile pitanje posledica agresije i nemačke okupacije - rekao je Zbignjev Rau na konferenciji za novinare.

Oko šest miliona Poljaka, uključujući tri miliona poljskih Jevreja, ubijeno je tokom rata, a Varšava je sravnjena sa zemljom nakon pobune 1944. u kojoj je poginulo oko 200.000 civila, prenosi Index.

Godine 1953. tadašnji komunistički lideri Poljske odustali su od svih zahteva za ratnom odštetom pod pritiskom Sovjetskog Saveza, koji je Istočnu Nemačku, takođe sovjetski satelit, želeo da oslobodi obaveza.

Poljska vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) smatra da je sporazum nevažeći jer Poljska nije mogla da pregovara o pravednoj nadoknadi. Pokrenula je zahteve za ratnom odštetom otkako je preuzela vlast 2015. godine.

Borbeni stav prema Nemačkoj, koji PiS često koristi da mobilizuje svoje birače, izazvao je porast napetosti u odnosima sa Berlinom.

Video: Šta je zajedničko nemačkom caru, Hitleru i Staljinu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćupričanin

    3. oktobar 2022 | 14:22

    Šta mi onda treba da kažemo? Kad bi nam svi koji su nas rušili plaćali odštetu sa tim parama bi bili jači i od Norveške 😂

  • Dexi

    3. oktobar 2022 | 14:33

    A šta da kaže Irak,gde je ubijeno 500.000 hiljada dece???Pa još gospođa Medlim Olbrajt jevrejskog porekla kaže da je to mala cena?!?! Šta reći????? Vijetnam,Panama,Avganistanm,Republika Srpskam,Srbija...,dali bi taj zapad bio tako bogat i živeo u blagostanju da nije opljačkao celi svet???????

  • 💯

    3. oktobar 2022 | 14:54

    E onda Srbija ima najveci spisak drzava koje su vrsile genocid nad Srbima, ukljucujuci ratne zlocince sataniste u genu, veri i dusi sve NATO clanice! Bili bi najbogatija drzava na svetu od odstete jer Srbija NIJE NIKADA NIKOGA NAPALA, NIKADA, NEGO SE BRANILA OD ZLOCINSCA SATNISTA U GENU!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA