≫ 

Iranski vrhovni vođa oglasio se prvi put od izbijanja nereda zbog smrti devojke: "Protesti bili planirani"

On je izrazio podršku bezbednosnim snagama, koje se po njegovim rečima, suočavaju sa nepravdom

  • 0
Ali Hamnei Iran vrhovni vođa Foto: Tanjug/AP

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei danas se prvi put oglasio od 17. septembra kada su u zemlji izbili nemiri zbog smrti devojke u pritvoru i ocenio da su protesti bili planirani i da ih nisu organizovali obični građani, prenosi Rojters.

Državni mediji prenose da je Hamnei rekao kako mu je smrt 22-godišnje Mahse Amini "slomila srce", i da je u pitanju "gorki incident", ali i da pojedinci izazivaju nesigurnost ostalih građana kao i da su neredi u državi planirani.

On je izrazio podršku bezbednosnim snagama, koje se po njegovim rečima, suočavaju sa nepravdom, navodi Rojters.

Mahsa Amini je umrla u bolnici 16. septembra, tri dana nakon što je tzv. policija za moral uhapsila i odvela na časove skromnosti, jer navodno nije nosila hidžab po propisima.

Vlasti Irana tvrde da se onesvestila u pritvoru i da je upala u komu zbog hroničnih oboljenja koja su dovela do njene smrti, dok očevici svedoče o brutalnom prebijanju od strane policije.

U Iranu se protesti i dalje održavaju, uprkos snažnom odgovoru snaga bezbednosti koje koriste suzavce, palice i vodene topove da bi rasterali okupljene.

Kako prenosi Rojters, grupa Iran hjuman rats na svom sajtu procenjuje da je do sada na protestima stradalo 133 osobe. Pristup internetu u poslednjih deset dana je ograničen ili potpuno prekinut.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA