≫ 

Severna Koreja lansirala raketu u pravcu Japana: Tokio izdao naredbu za evakuaciju i odlazak u skloništa

Ovo se desilo prvi put od 2017. godine

  • 7
Kim Dzong Un, raketa Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja je lansirala raketu srednjeg dometa koja je preletela deo severnog Japana, a vlasti u Tokiju su naredile evakuaciju ljudi na ostrvu Hokaido i suspendovale železnički saobraćaj u tom delu države. 

Ovo je prvi put da se slična situacija dešava još od 2017. godine, javlja BBC. Ujedinjene nacije su zabranile Severnoj Koreji nuklearne testove i testove balističkih projektila.

"Severna Koreja je lansirala projektil. Molimo vas evakuišite se u zgrade ili u podzemne prolaze", objavila je Vlada Japana u poruci koja je objavljena u 7.29 ujutru po vremenu u Tokiju.

Zvaničnici su potvrdili da je projektil pao u Tihi okean oko 3.000 kilometara od obale Japana, i da nije bilo povređenih u vezi sa ovim događajem.

Japanski premijer Fumio Kišida je oštro osudio akciju Severne Koreje, opisujući lansiranje kao "nasilno ponašanje", a Vlada Japana je sazvala sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost.

Lansiranje je, piše BBC, namerna eskalacija situacije, sa namerom da izazove pažnju Japana i SAD, koji su u poslednje vreme uglavnom ignorisali Severnu Koreju i njenog lidera Kim Džong-una.

Ovaj potez Pjongjanga, navodi se, u potpunoj je suprotnosti sa međunarodnim normama o preletu projektila preko teritorija drugih država bez prethodnog upozorenja ili konsultacije. Većina zemalja izbegava slične poteze, da ne bi bili protumačeni kao napad.

SAD su odmah odgovorile na ovaj potez Pjongjanga: Danijel Kritenbrink, diplomata zadužen za Istočnu Aziju, opisao ga je kao "nesrećan".

Lansiranje ove rakete desilo se nedelju dana posle zajedničkih vojnih vežbi Japana, SAD i Južne Koreje, koje su očigledno isprovocirale severnokorejce.

Ranije ovog meseca, Severna Koreja je donela zakon o proglašavanju sebe nuklearnom državom, a vođa Kim Džong-un je odbacio mogućnost razgovora o denuklearizaciji.

Pjongjang je izvršio 6 nuklearnih testova između 2006. i 2017. godine, uprkos sankcijama koje su usledile.

(Telegraf/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    4. oktobar 2022 | 07:30

    Bravo Kime pokaži kaubojima da nisi indijanac.

  • Pokemon

    4. oktobar 2022 | 05:59

    Pa kad mogu kauboji svuda po svetu da lansiraju svoje rakete. I da svojim takozvanim vojnim vezbama mira, uspostavljaju kako oni nazivaju demokratiju sto ne bi mogao i Kim . Samo rokaj Kime, sve po kaubojskom receptu.

  • Laki🐒

    4. oktobar 2022 | 07:12

    To nato fasisti vidite kako je kad su drugi bezali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA