Počinje Jom Kipur, Dan pokajanja i pomirenja za Jevreje: Praznik koji određuje sledeću godinu

Jom Kipur, Dan pokajanja, 25 sati potpunog posta, bez jela i pića, i posvećenosti molitvama, trajaće do sutra uveče

  • 2
sahrana rabina  Čaima Kanijevskog ortodoksni jevreji Foto: Tanjug/AP

Sa zalaskom sunca, za Jevreje počinje Jom Kipur, Dan pokajanja i pomirenja.

Jom Kipur predstavlja vrhunac svetih dana, prazničnog perioda koji počinje Roš Hašanom - jevrejskom Novom godinom.

Jom Kipur, Dan pokajanja, 25 sati potpunog posta, bez jela i pića, i posvećenosti molitvama, trajaće do sutra uveče. Vrhunac je desetodnevnog perioda kajanja, koji podseća da niko nije bezgrešan.

Provodi se u molitvama koje pozivaju na praštanje. Veruje se da se upravo molitvama, pokajanjem i milosrđem tokom Dana strahopoštovanja može uticati na to u koju će od tri knjige Bog upisati vernike, pre nego što se knjige zapečate na Jom Kipur.

Naime, prema verovanju starom hiljadama godinama, na ovaj dan polažu se računi o postupcima, vernici mole za oproštaj ljude koje su povredili na bilo koji način. Na Jom Kipur određuje se sudbina za sledeću godinu.

Postoji i običaj simboličnog prenošenja grehova na živinu. Molitvom se izražava želja da smrt živine bude otkup za dug, miran i srećan život. Živina se zatim daje u dobrotvorne svrhe, a mnogi daju prilog u novcu, piše RTS.

Nosi se bela odeća, dok je kožna obuća zabranjena. Obredni deo praznika završava se poslednjim otvaranjem svetog ormana u kojem se drže svici Tore, molitvom i oglašavanjem tradicionalnog roga, sofara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    4. oktobar 2022 | 10:22

    A za post od karačine NEMA praznika !??

  • Rastko

    4. oktobar 2022 | 10:20

    VIŠE me zanima kad počela nemoć kompletne interventne od sinoć u ul. V.Iilća na Vračaru ili pre toga kad im ekipa Grobara pokazala veličinu svojih mara !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA