≫ 

Šta znamo o raketi koju je Severna Koreja danas testirala i šta će se sada dogoditi?

Projektil je preleteo razdaljinu od oko 4.600 kilometara, na visini od 1.000 kilometara, a dostigao je 17 puta veću brzinu od zvuka, tvrde japanski zvaničnici

  • 2
Japan, Severna Koreja, evakuacija, raketa Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja ispalila je balističku raketu koja je preletela Japan, prvi put posle pet godina, a da ga prethodno nije upozorila, što se smatra krajnje provokativnim i bezobzirnim činom i predstavlja eskalaciju u programu testiranja oružja Pjongjanga.

Projektil je preleteo severni deo Japana rano jutros i veruje se da je završio u Pacifičkom okeanu. Reč je o 23. testu koji je Severna Koreja izvršila ove godine, dok je, poređenja radi. Pjongjang izveo četiri testa 2020, a osam 2021. godine.

Šta znamo o raketi?

Projektil je preleteo razdaljinu od oko 4.600 kilometara, na visini od 1.000 kilometara, a dostigao je 17 puta veću brzinu od zvuka, tvrde japanski zvaničnici. Poređenja radi, američka ostrvska teritorija Guam udaljena je od Severne Koreje samo 3.380 kilometara.

Dva eksperta kažu za CNN da detalji leta projektila ukazuju da je reč verovatno o tipu Hvasongu 12, balističkoj raketi srednjeg dometa (IRBM) koja je poslednji put testirana u januaru.

- Tu raketu Severna Koreja testira od 2017. Takoreći nije to baš nova raketa - kaže Džefri Luis, direktor Istočnoazijskog programa za neširenje nuklearnog oružja pri institutu CNS.

On međutim, dodaje da je njeno lansiranje značajno zbog razdaljine koju može da pređe.

- Severna Koreja ima nekoliko raketa kratkog dometa i one ne bi mogle da prelete Japan, ali ima mali broj raketa koje mogu da pređu tu putanju - navodi on.

Zašto je lansiranje ove rakete velika stvar?

Severna Koreja obično ispaljuje projektile u vode kod obala Korejskog poluostrva, zbog čega je ovaj let preko japanske teritorije još provokativniji, kako iz praktičnih, tako i simbolični razloga.

Nenajavljeno lansiranje rakete može da predstavlja rizik za avione i brodove koji nisu dobili prethodno upozorenje da izbegavaju tu oblast jer projektil leti dok ne padne na svoju metu.

A da test nije bio uspešan, raketa bi letela kraće i mogla je da ugrozi gusto naseljene delove Japana.

Američki avioni u prošlosti su bili prizemljivani iz predostrožnosti posle severnokorejskih lansiranja raketa. A krajem novembra 2017. piloti nekoliko komercijalnih aviona prijavili su da su videli raketu kako se približava Japanskom moru.

Ipak, Luis naglašava da su takvi rizici statistički mali, naročito kada se testiraju rakete daleko u Pacifiku i one koje na velikim visinama prelete Japan. Ovo lasniranje predstavlja provokaciju jer je Pjongjang ispalio raketu preko svog suseda, kaže on.

Japanci, kako kaže, veruju da ovaj potez krši njihov suverenitet.

To bi bilo kao kada bi Rusija ispalila raketu preko Floride - objašnjava.

Eksperti tvrde i da je ovo znak ambicija lidera Kim Džong Una da razvija severnokorejsko oružje.

Zašto je Severna Koreja sada ispalila raketu?

Različita su mišljenja o tome šta je navelo Severnu Koreju da danas ispali raketu. Robert Vord, viši saradnik za japanske bezbednosne studije na Međunarodnom institutut za strateške studije, ukazuje da se Japan suočava sa višestrukim bezbednosnim pretnjama, od agresivne Rusije na severu do Kine na jugu.

- Severna Koreja možda pokušava da iskoristi tu nestabilnu međunarodnu situaciju koju vidi kao vetar u leđa - kaže on.

Luis se ne slaže sa tim i tvrdi da iako Severna Koreja ponekad reaguje na nespecifične akcije zapadnih aktera, ona mahom ima "svoj plan" i uglavnom na nju ne utiče neki konkretan trenutak.

Postoje i praktični razlozi za testiranje. Severna Koreja često pauzira tokom leta kada je vreme loše i nastavlja testove u jesen ili ranu zimu, što znači da su se sada, prema Pjongjangu stekli pravi uslovi za izvođenje probe, dodaje on.

Sa druge strane, Džozef Dempsi, vojni analitičar pri Međunarodnom institutu za strateške studije, dodaje da je današnja putanja rakete možda samo proba za neki bolji test.

Ovakvi tipovi rakete predviđeni su za mete dugog dometa, tako da prelet preko Japana možda pomogne Pjongjangu da testira njenu preciznost na dugim distancama.

Šta će se sada dogoditi?

Kim Džong Un obećao je početkom godine da će razviti nuklearno oružje "najveće moguće" brzine, a stručnjaci kažu da današnje lansiranje je deo tog nastojanja unapređenja naoružanja.

- Severna Koreja će nastaviti da izvodi raketne testove sve dok ne završi trenutni krug modernizacije - kaže Luis dodajući da bi nuklearni test mogao da se dogodi bilo kad.

Da se Severna Koreja priprema za nuklearni test Vašington i Seul upozoravaju još od maja, a satelitski snimci pokazuju aktivnost u njenoj podzemnoj lokaciji za nuklearna testiranja.

Ako Severna Koreja izvede takav test, to bi bio njen sedmi podzemni nuklearni test a prvi posle skoro pet godina.

Pored rakete Hvasong-12, Severna Koreja ima još tri interkontinentalne balističke rakete sposobne da da prelete Japan, mada one još nisu testirane u svom punom dometu, kaže Luis.

Lajf-Erik Izili, vanredni profesor međunarodnih studija u Seulu, dodaje da je moguće da Severna Koreja čeka da prođe Kongres Kineske komunističke partije sredinom oktobra pa da izvede "još značajniji test".

- Kimov režim razvija oružje kao što su taktičke nuklearne bojeve glave i podmorničke balističke rakete u okviru svoje dugoročne strategije da pretekne Južnu Koreju u trci u naoružanju i zabije klinove među američkim saveznciima - kaže Izili.

Video: Lansirana prva raketa kojoj su uspeli da spasu pojačivač motora koji otpada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    4. oktobar 2022 | 12:16

    Znamo da je samo namenjena za nato fasiste da se moraju povuci u svoje prcije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA