≫ 

"Poklon za Putina": Prikupili više od 1,30 miliona dolara i Ukrajincima šalju "tenk Tomas"

U poruci objavljenoj na Tviteru, ministarka odbrane Češke Jana Černohova šalila se da su saradnici kupili ruskom predsedniku Vladimiru Putinu - koji 7. oktobra obeležava svoj 70. rođendan - "pristojan poklon"

  • 16

Češka kampanja za grupno finansiranje prikupila je više od 1,30 miliona dolara za kupovinu modernizovanog tenka za ukrajinsku vojsku.

Nazvan "poklonom za Putina", kampanja je primila donacije od 11.288 individualnih donatora, a organizatori su rekli da je ovo prva kupovina takve vrste.

Modernizovani tenk T-72 iz sovjetske ere, nazvan Tomas, biće poslat Ukrajini.

Fond su podržali češko ministarstvo odbrane i ukrajinska ambasada u Pragu, prenosi BBC.

U poruci objavljenoj na Tviteru, ministarka odbrane Češke Jana Černohova šalila se da su saradnici kupili ruskom predsedniku Vladimiru Putinu - koji 7. oktobra obeležava svoj 70. rođendan - "pristojan poklon".

- Puno hvala svima vama koji ste mu kupili "poklon" u formi podrške Ukrajini. Još jednom vam hvala na velikodušnosti i solidarnosti. Moramo da nastavimo da pomažemo Ukrajini! Svi mi. I hoćemo! - napisala je ona.

Ukrajinski ambasador u Pragu Jevhen Perebijnis napisao je na Tviteru da je "Češka republika postala prva zemlje u kojoj su obični ljudi kupili tenk za ukrajinsko ministarstvo odbrane".

T-72 Avenger je modernizovana verzija tenka iz sovjetske ere koji je prvi put ušao u proizvodnju 1969. Opremljen je novim uređajem za stvaranje dimne zavese u borbi i ima unapređeni prednji top.

Organizatori su rekli da će nastaviti da sakupljaju donacije za snabdevanje ukrajinskih snaga raznim drugim vojnim stvarima, uključujući dronove, termalnu odeću, pancire i municiju.

Od početka ruskog rata u Ukrajini, zapadne vlade su snabdele ukrajinske snage brojnom vojnom opremom. SAD su poslale više od 15,1 milijardi dolara pomoći od 24. februara.

Vlade u centralnoj i istočnoj Evropi takođe su donirale masovne sume Kijevu. Veruje se da je Poljska donirala oko 230 tenkova, a češka vlada je bila prvi dobavljač hardvera.

Prema ukrajinskoj ambasadi u Pragu, kampanja "Poklon za Putina" je prikupila milione dolara za širi program kupovine oružja. Donatori mogu da preciziraju na šta ulažu svoj novac - na tenkove, municiju ili dronove.

Još jednu šemu koju je postavila vlada u Kijevu, United24, podržalo je mnoštvo poznatih ličnosti - uključujući glumca iz Ratova zvezda Marka Hamila.

Do sada je prikupila više od 196 miliona dolara, a od para je kupljeno 986 dronova, 20 kompleta naočara za noćno osmatranje i vojni helikopter. Sredstva su iskorišćena i za humanitarne projekte.

U maju su se i Litvanci okupili i kupili TB2 dron od turskog proizvođača Bayraktar.

Video: Ovo je teritorija koju Putin anektira: Veća je od Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WILSON

    5. oktobar 2022 | 06:59

    Samo se ti šali,pa kada ti Putinovi tenkovi ušetaju u sred češke, biće ti đavo kriv....

  • Др

    5. oktobar 2022 | 06:24

    Јако духовита провокација!Да после не буде бежанија!?

  • 😳

    5. oktobar 2022 | 08:30

    NATO u blato

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA