≫ 

Trudnica završila u španskom zatvoru, strahuje da će se tamo poroditi: "Pakao" zbog neplaćenih 420 evra kazne

Džejmili Filding iz Livingstona u Škotskoj kažnjena je sa 420 evra prošle godine nakon što je bila umešana u "pijanu svađu" u popularnom španskom turističkom centru Malage, ali je napustila zemlju bez plaćanja duga.

  • 0
Jamielee Fielding Foto: Facebook/Jamielee Fielding

Trudnica iz Velike Britanije, koja je zadržana na pasoškoj kontroli i zatvorena na početku svog odmora na Tenerifima, možda će biti primorana da se porodi u zatvoru.

Džejmili Filding iz Livingstona u Škotskoj kažnjena je sa 420 evra prošle godine nakon što je bila umešana u "pijanu svađu" u popularnom španskom turističkom centru Malage, ali je napustila zemlju bez plaćanja duga.

Godinu dana kasnije, 32-godišnjakinja koja je bila u sedmom mesecu trudnoće odletela je na Tenerife na porodični odmor sa ocem i bratom u avgustu, ali je odmah identifikovana na pasoškoj kontroli i privedena.

Uprkos ponudi da plati kaznu na licu mesta, Filding je odvedena u zatvor i kasnije joj je izrečena kazna od četiri meseca.

Sada se suočava sa mogućnošću da se porodi u španskom zatvoru, a navodno je držana bez pristupa lekovima potrebnim za lečenje gestacionog dijabetesa.

Filding je rekla za BBC Scotland da se našla u "paklu" i apelovala je na britanske vlasti da joj pomognu da bude oslobođena na vreme za rođenje deteta.

Kazna joj traje do 16. decembra, ali njena beba bi trebalo da se rodi 28. novembra.

- Ne mogu ni da razmišljam o tome da moja beba bude ovde u stranoj bolnici. Sve što želim je da se vratim kući u škotsku bolnicu sa svojom porodicom oko sebe kako bih imala bezbedan porođaj... Beba treba da se rodi 28. novembra i rečeno mi je da se pripremim da je rodim ovde - rekla je.

Fildingova je prošle godine otputovala u Malagu da identifikuje telo svoje majke, koja je umrla na odmoru u Španiji.

Tvrdila je da ju je tuga dovela u loše stanje i  do neuobičajeno pijanog i ometajućeg ponašanja koje joj je donelo kaznu i na kraju je napustila zemlju bez plaćanja.

Fildingova je prošle nedelje uspela da obezbedi premeštaj u ustanovu niske bezbednosti koja joj daje odsustvo vikendom, iako i dalje mora da ostane iza rešetaka od ponedeljka do petka.

Poslanica Livingstona Hana Bardel sada vodi kampanju za njeno oslobađanje i pozvala je Forin ofis da sprovede istragu o postupanju prema britanskim državljanima u Španiji.

- Džejmili je trudna, u sedmom mesecu trudnoće je i ozbiljno smo zabrinuti da bi posledice po zdravlje, stres i loš tretman koji je primila dok je bila u zatvoru mogli imati štetne posledice... Imperativ je da ona bude odmah oslobođena ove nesrazmerne kazne i vraćena u Škotsku da bude sa svojom porodicom - rekla je Bardel prošle nedelje kolegama poslanicima u Komonsu.

- Način na koji su Džejmili tretirali u Španiji bio je odvratan. Ovo ne treba tolerisati i istraga Forin ofisa mora da ispita način na koji se britanski državljani tretiraju u Španiji. Dok je moj birač pod brigom španskih vlasti, prema Povelji Evropske unije o osnovnim pravima, prema njoj se mora postupati s dostojanstvom, pažnjom i poštovanjem - dodala je.

Fildingova je objavila sliku svog sonograma na Fejsbuku neposredno pre polaska na put na Tenerife u avgustu, sugerišući da će se njeno dete zvati Ariela.

Ona je za BBC Scotland rekla da je njeno vreme provedeno u zatvoru bilo puno anksioznosti i da je izrazila krivicu zbog potencijalnih efekata koje bi to moglo imati na njeno nerođeno dete.

- Bila je to stalna briga, samo čista anksioznost sve vreme i nemaš ništa drugo da radiš osim da previše razmišljaš... Osećala sam se tako krivom zbog nje i onoga kroz šta je prolazila - zaključila je.

Video: Ovo je mesto na kom je uhapšen osumnjičeni za užas u Čikagu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA