Rizik od širenja rata ili nespremnost Kijeva: Da li su ovo razlozi zbog kojih Ukrajina neće uskoro ući u NATO?

Ovo su pet razloga zbog kojih Ukrajina najverovatnije neće uskoro ući u NATO

  • 3
Ukrajina NATO

Foto-ilustracija: Shutterstock

Kada je ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje proglasio aneksiju četiri ukrajinske oblasti, prvi odgovor Kijeva bio je podnošenje članstva za ubrzan ulazak u NATO

Iako pojedine države, tačnije Poljska, Rumunija, Slovačka , Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Crna Gora i Severna Makedonija podržavaju članstvo Ukrajine u Alijansu, generalni sekretar Jens Stoltenberg je u svom obraćanju istog dana izbegavao da podrži ovu nameru.

Sličnog stava je i američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Saliven koji kaže da pristupanje ratom zahvaćene Ukrajine u ovaj savez treba da se odloži.

Ovo su pet razloga zbog kojih Ukrajina najverovatnije neće uskoro ući u NATO:

Rizik od širenja rata

Prema članu pet NATO ugovora o kolektivnoj odbrani, ukoliko je jedna država napadnuta, sve ostale članice moraju to da posmatraju kao napad na njih i priskoče u pomoć svom savezniku. Ovo znači da ukoliko bi Ukrajina pristpila NATO, koja je još u sukobu sa Rusijom, pomenuti član bi bio aktiviran.

- Postoje rizici od eskalacije ukoliko Ukrajina postane članica, Nato bi tako bio uvučen u rat mnogo direktnije - rekao je Džon Vilijams, profesor na Univerzitetu Daram koji je specijalizovan za međunarodnu politiku, rat i suverenitet, upozoravajući da bi to moglo da dovede do "scenarija kao iz noćne more".

Kako su zahtevi Švedske i Finske za članstvo u NATO napredovali, Putin je zapretio da će odgovoriti istom merom, ako NATO tamo rasporedi trupe i infrastrukturu.

Švedska Finska NATO potpisivanje protokola

Foto: Tanjug/AP

Ali ova trenutna nevoljnost da se Ukrajina priključi nije značila trajno zatvaranje vrata Ukrajini. Kada se rat završi, Ukrajina bi i dalje mogla da se pridruži Alijansi.

- Hajde da prvo okončamo sukob. Za sada je ključno pitanje očuvanje Ukrajine kao funkcionalne države i uklanjanje ruskih snaga sa njene teritorije - kaže Džejmi Šej, bivši zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a.

Članstvo u NATO "nije neophodno" za Ukrajinu

NATO je već u velikoj meri privržen Ukrajini.Pored desetina milijardi evra vojne i finansijske pomoći pojedinih država članica NATO-a, sama Alijansa pruža ogromnu podršku Ukrajini, koordinirajući ovu bilateralnu pomoć i isporuku humanitarne pomoći.

- Ironično je. Svo ovo oružje koje ulazi u Ukrajinu znači da, na neki način, Ukrajina već ima garanciju bezbednosti NATO, iako nije članica - kaže Šej.

Nakon komentara čečenskog lidera Ramzana Kadirova da bi Rusija trebalo da upotrebi nuklearno oružje niskog učinka u Ukrajini, Vašington je rekao da će uzvratiti oštro, a bivši direktor CIA Dejvid Petreus tvrdi "da će SAD zbrisati ruske trupe u Ukrajini i potopiti celu njenu crnomorsku flotu".

Ukrajina "nije spremna" za članstvo u NATO

Pre nego što uđu u NATO, zemlje moraju prvo da ispune određene ekonomske, političke i vojne standarde koje Alijansa zahteva.

Prema rečima profesora Vilijamsa, Ukrajina je "na dobrom putu da ostvari ove standarde, međutim osim sukoba u Ukrajini država se suočava i sa problemima u državnim institucijama u kojima ima dosta korupcije i u kojima manjka demokratije".

-Nije prošlo mnogo godina od korumpiranih izbora u Ukrajini i od masovnih uličnih protesta koji su pokušali da Ukrajinu navedu na pravi put i omoguće joj da postane modesna, liberalna demokratska evropska država - smatra on.

Ponuda Ukrajine za pridruživanje Evropskoj uniji (EU) suočava se sa sličnim poteškoćama, uz zabrinutost oko toga da li će takođe uspeti da ispune standarde i očekivanja bloka.

Ipak, postoje nade da će rat poboljšati sposobnost Ukrajine da ispuni zahteve NATO-a, posebno vojne.

- Ukrajina će izaći iz ovoga sa verovatno jednom od najboljih armija u NATO-u jer je dobila mnogo zapadne opreme i obuke - rekao je Šej-

To će je dugoročno učiniti "privlačnijim kandidatom", dodao je on.

 Teško je navesti sve članice NATO-a da podrže članstvoUkrajine

Prema pravilima NATO-a, nove članice mogu biti primljene samo ako se sa tim složi svih 30 članica. Čak i ako se neko ne slaže, to može ometati, ili čak poremetiti ceo proces.

Švedska i Finska su naišle na ovu poteškoću sa sopstvenim zahtevima za članstvo u NATO, a Turska je iznela prve primedbe.

Na isti način, Mađarska bi mogla da bude problem za članstvo Ukrajine.

Ove dve države koje dele kopnenu granicu imaju dugogodišnji spor oko prava ukrajinske manjine koja govori mađarski.

Od 2017. godine, kada je Kijev proglasio ukrajinski jezik kao obavezni u osnovnim školama, Mađarska je više puta blokirala pokušaj Ukrajine da se integriše i u NATO i u EU.

- Orban je tip koji će praviti probleme ako oseti da ima podršku naroda. Pogledajte njegove rezultate u EU.

Orban je više puta kritikovao strategiju Zapada prema Rusiji i pozicionirao se kao Putinov saveznik, kritikujući upotrebu sankcija i sklapanje gasnih sporazuma sa Moskvom.

Volodimir Zelenski Emanuel Makron Kijev

Foto: Tanjug/AP

Mišljenja u drugim evropskim prestonicama su takođe problem.

- Veliko je pitanje da li bi se Francuska i Nemačka složile. Da li su spremne da odu tako daleko - rekao je Vilijam Alberki, direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja u istraživačkom centru Međunarodnog instituta za strateške studije.

I Pariz i Berlin su 2008. godine blokirale pokušaje Ukrajine i Gruzije da se pridruže Alijansi, dok je u februaru 2022. godine, samo nedelju dana pre sukoba u toj zemlji, nemački kancelar Olaf Šolc rekao da članstvo Ukrajine nije u planu.

To bi bila 'propagandna pobeda' za Putina

Od izbijanja rata u Ukrajini, Putin otvrdi da je Rusija ugrožena od strane NATO-a. On je rutinski opravdavao sukob u Ukrajini kako bi Rusiju oslobodio ove pretnje, za koju tvrdi da predstavlja opasnost po teritorijalni integritet Rusije.

Ako bi se Ukrajina pridružila integrisanom planu odbrane NATO-a, Šej tvrdi da bi to neizostavno uključivalo postavljanje zapadnih trupa i vojnih baza na ukrajinsko tlo.

- Ovo bi Putinu dalo ogroman propagandni podsticaj. Putin pokušava čak i očajnički, da ubedi Ruse da postoji spoljna egzistencijalna pretnja od NATO-a. Članstvo Ukrajine sada bi samo išlo na ruku tom narativu - kaže on.

Russia Ukraine War Nuclear Risks

Foto: Tanjug/AP

On se zatim zapitao koja država je spremna da "putinu pokloni masinovu grančicu".

Zvaničnici NATO-a i zapadni političari su više puta jasno stavljali do znanja da je rat u Ukrajini sukob između Kijeva i Moskve, a američki predsednik Džo Bajden je rekao da neće uvući alijansu u širi sukob oko Ukrajine.

Postojala je zabrinutost da će ova "propagandna pobeda" doći u pogrešno vreme, usred sve većeg napredovanja Ukrajine na bojnom polju i antiratnog osećanja koje počinje da se širi u Rusiji.

Iako je odlučno podržavao kandidaturu Ukrajine za članstvo, Alberki je rekao da je "Putin ostvarivao sopstvene noćne more širom Evrope".

- Mislim, on je stvarno dobar u pucanju sebi u nogu - dodao je on.

Video: Ovo je teritorija koju Putin anektira: Veća je od Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    4. oktobar 2022 | 19:38

    kako moze zemlja koja je u ratu da udje u nato

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA