≫ 

Učenice u Iranu skidaju hidžab u znak protesta, uzvikuju: "Ako se ne ujedinimo, ubiće nas jednu po jednu"

Mahsa Amini, 22-godišnjakinja iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu uhapsila takozvana policija za moral, zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba

  • 6
Protesti Iran, Tuska Foto: Tanjug/AP

Učenice u Iranu skinule su marame i mahale njima skandirajući protiv vlasti. One su na taj način želele da pruže podršku demonstrantima koji danima protestuju nakon smrti Mahse Amini.

Video snimci, čiju je autentičnost potvrdio BBC navodno pokazuje devojčice koje protestuju u školskom dvorištu i na ulicama u nekoliko gradova.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama čuje se kako devojčice uzvikuju "sram vas bilo" i bacaju na jedog čoveka nešto što podseća na prazne flaše vode.

Na drugom snimku koji je nastao u Karažu, koji se nalazi u blizini Teherana čuju se studentkinje koje navodno uzvikiju "ako se ne ujedinimo ubiće nas jednu po jednu".

Telegraf nije mogao nezavisno da proveri verodostojnost ovih snimaka sa društvenih mreža.

U gradu na jugu Irana desetine učenica su mahale maramama i uzvikivale "smrt diktatoru", misleći na vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija.

Drugi portesti devojčica prijavljeni su i danas u Karadžu, Teheranu, Sakezu i Sanandaju.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije na kojima se vidi kako navodno u učionicama sede devojke koje nisu pokrivene. Neki od njih su čak fotografisani kako u učionici pokazuju srednji prst ispred fotografije ajatolagha koja je okačena iznad školske table.

Podsetimo, Mahsa Amini, 22-godišnjakinja iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu uhapsila takozvana policija za moral, zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba.

Njena smrt je izazvala demonstracije u više oblasti, uključujući glavni grad Teheran.

Ambasada Irana je 30. septembra uputila saopštenje da će Iran ozbiljno nastaviti da se bavi tim incidentom sve dok se ne utvrdi tačan uzrok smrti.

Video: Iranska fudbalerka oborila rekord u pimplovanju lopte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA