Još 2 pucnjave povezane sa serijskim ubicom u SAD, jedna stvar im je zajednička: Uključio se i FBI

Objavljen je novi snimak osobe obučene u crnu odeću, za koju se veruje da može da bude osumnjičeni za sedam pucnjava od aprila prošle godine

  • 0
Stockton Stokton serijski ubica Kalifornija ubistva Foto: Tanjug/AP

Policija je povezala dve pucnjave koje su se dogodile u aprilu 2021. u Stoktonu i Ouklandu u Kaliforniji sa serijom od pet sličnih ubistava koja su pod istragom i sumnja se na serijskog ubicu, rekla je policija Stoktona. U istragu se uključio i FBI.

Prva pucnjava, koja se dogodila 10. aprila oko 4:18 sati dovela je do smrti Hispanca (40) u Ouklandu, potvrdila je policija.

Do druge pucnjave došlo je 16. aprila u Stoktonu. Upucana je Afroamerikanka (46) oko 3:20 sati, ali je preživela, prema rečima policije.

Ona je rekla da je napadač nosio tamnu odeću i crnu masku. Identitet žene, koja je opisana kao beskućnica, nije objavljen.

Istražitelji veruju da su ova dva slučaja deo obrasca od pet pucnjava u kojima su žrtve, neke beskućnici, napadnute dok su bile napolju u izolovanim oblastima u ranim jutarnjim satima, saopštila je policija. Pet pucnjava dogodilo se od 8. jula do 27. septembra.

Osoba od interesa traži se u vezi sa ovim ubistvima, rekao je šef policije Stenli Mekfaden u petak.

Stockton Stokton serijski ubica Kalifornija ubistva Foto: Tanjug/AP

Istražitelji su utvrdili da su dva nova slučaja povezana sa pet poznatih slučajeva balističkim testiranjem, koje je pokazalo da je korišćena ista vrsta oružja, rekao je portparol policije Stokton Džozef Silva.

Silva je rekao da ne može da otkrije konkretnu vrstu oružja koja je korišćena jer je u toku istraga.

Policija je prošle godine razgovarala sa ženom koja je preživela pucnjavu 16. aprila, i planira da ponovo razgovara sa njom.

Policija Stoktona je u ponedeljak saopštila da je nagrada za informaciju koja bi dovela do hapšenja ubice povećana sa 85.000 na 125.000 dolara nakon novih donacija.

U istragu se uključio FBI

Vlasti su proširile istragu nakon što je policija povezala još dve pucnjave sa serijom ubistava koja su potresla grad.

U istragu su se uključili FBI, zamenici lokalnog šerifa i drugi predstavnici zakona, rekla je policija.

Sve više izgleda kao da bi serijski ubica mogao biti na slobodi u ovom gradu.

- Po definiciji ove pucnjave su serija ubistava, zbog čega verujemo da možda imamo potencijalnog serijskog ubica - rekao je Mekfaden u utorak.

Balistički dokazi i bezbednosni video pucnjava, u kojima je šestoro ubijeno, a jedna osoba je preživela, izgleda da upućuju na nepoznatog muškarca, rekli su gradski zvaničnici, koji su u utorak predstavili novi video-snimak figure obučene u tamnu odeću.

Govoreći na konferenciji za novinare, gradski menadžer Hari Blek rekao je da su detektivi fokusirani na hapšenje "onog što izgleda kao jedna osoba koja je počinila ove zločine".

Vremenski jaz između napada u aprilu 2021. i pucnjave koja je počela u julu je još jedan element u predmetu koji detektivi istražuju, rekao je Mekfaden u utorak.

Stokton je grad od oko 322.000 stanovnika. Grad je zabeležio 39 ubistava u 2021. i 43 ove godine, do sada, rekao je Silva.

On je rekao da je zajedničko u svih sedam pucnjava to što su žrtve bile u zasedi pod okriljem mraka.

- Naše žrtve su same. U mračnim su zonama. Događaju se u večernjim, ranim jutarnjim satima - rekao je Silva.

Mekfaden je istakao da do sada motivi rasne, etničke ili nacionalističke mržnje, ili nesklonosti prema beskućnicima, nisu bili potkrepljeni dokazima.

Najmanje petoro žrtava su Latinoamerikanci, jedna je Afroamerikanac, a jedna belac, saopštila je policija. Više žrtava, ali ne sve, su beskućnici, rekli su.

Video: Lift ubica: Ušla je u kabinu i napravila kobnu grešku koja je mogla da je košta života

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA