Bivši Trampov savetnik za bezbednost: Putinove teškoće čine upotrebu nuklearnog oružja verovatnijom

Taktičko nuklearno oružje je dizajnirano da se koristi na bojnom polju

  • 2
Vladimir Putin, Džon Bolton

Foto-kolaž: Tanjug/AP

Sve veći problemi Vladimira Putina u Ukrajini čine rusku upotrebu taktičkog nuklearnog oružja verovatnijom, rekao je za Sky News Džon Bolton, bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa i ambasador pri Ujedinjenim nacijama, dodajući da je ruski predsednik u "većoj nevolji" nego u bilo kom trenutku od početka "specijalne vojne operacije".

Taktičko nuklearno oružje je dizajnirano da se koristi na bojnom polju.

- Očigledno je on (Putin) mislio da će to biti podizanje morala za Rusiju, da bi pomogla u postavljanju temelja za buduće granice sa Ukrajinom. Ali činjenica je, barem prema Putinovom pogledu na svet, borbe se sada vode na "ruskom tlu", a ruskoj vojsci ne ide baš najbolje - rekao je Bolton razgovarajući o ruskoj "aneksiji" četiri okupirana područja u istočnoj i južnoj Ukrajini nakon niza referenduma koje su Kijev i Zapad opisali kao "lažiranje".

- Tako da bez sumnje mislim da to povećava Putinove unutrašnje poteškoće u redovnoj ruskoj politici i čini nešto verovatnijim da bi upotreba taktičkog nuklearnog oružja mogla biti moguća. Zato što je samo "rusko tlo" uticalo, mislim, da bi Putin to mogao da vidi kao pretnju režimu, što bi bila okolnost kada bi upotreba nuklearnog oružja bila verovatnija - objasnio je Bolton.

Na pitanje kakav bi mogao biti odgovor SAD, Bolton je rekao: "Mislim da to ne mora da bude nuklearno, u zavisnosti od toga šta Rusi zaista rade".

- Ipak, mislim da bi trebalo da kažemo da bi Vladimir Putin potpisao oproštajno pismo samoubice ako bi odobrio čak i taktičko nuklearno oružje. Veoma je važno da sprečimo upotrebu nuklearnog oružja. U suprotnom lekcija koja bi se naučila u Kini, Iranu, Severnoj Koreji bila bi upravo pogrešna lekcija - zaključio je Bolton.

Video: Putin zvanično pripojio četiri ukrajinske teritorije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    5. oktobar 2022 | 14:30

    AMERI I NATO AGRESORI NISU USPELI DA UNISTE RUSIJU U UKRAJINI !!!! USPELI SU DA SATRU EU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA