Kijev povratio sela u regionu Herson, koji je Moskva anektirala: Vijore se ukrajinske zastave, Rusi se povlače

Rusija i dalje kontroliše grad Herson, regionalnu prestonicu, na jugu. Ali njen stisak je sve klimaviji na celom području severno od reke Dnjepar

  • 33
Herson Ukrajina

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske snage oslobodile su ključno selo u južnom regionu Herson, ubrzavajući još jedno rusko vojno povlačenje.

Ministarstvo odbrane u Kijevu objavilo je snimak na kojem se vidi kako 35. marinska brigada podiže ukrajinsku zastavu iznad Davidiv Brida, dok postoje izveštaji da su povratili kontrolu nad još nekoliko drugih obližnjih sela.

- Ukrajinska zastava se ponovo vijori iznad sela Davidiv Brid - objavilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane na društvenim mrežama. Stanovnici su snimili ukrajinske vojnike kako šetaju kroz selo.

Ruske snage su već bile primorane da se povuku na severoistoku Ukrajine, prenosi BBC, a sada se povlače i sa juga.

Rusija i dalje kontroliše grad Herson, regionalnu prestonicu, na jugu. Ali njen stisak je sve klimaviji na celom području severno od reke Dnjepar.

U proteklih 48 sati ukrajinske snage su krenule na jug duž zapadne obale reke, a ruske jedinice su sada prinuđene da se povuku i iz nekoliko naselja na severu Hersonske oblasti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da su ukrajinske snage samo ove nedelje napravile "brze i moćne pokrete" na jugu Ukrajine i oslobodile "desetine naselja".

Zelenski je u svom obraćanju u utorak uveče rekao da su oslobođena i sela Ljubimivka, Hreščenovka, Zolota Balka, Biljaivka, Ukrainka, Velika Oleksandrivka i Mala Aleksandrovka i da je to "daleko od toga da je ceo spisak".

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Jevhen Enin rekao je da je 50 gradova i sela ponovo zauzeto i oko 3.500 građana oslobođeno u Hersonu, ali nije rekao u kom periodu.

Ministarstvo odbrane je kasnije saopštilo da su ruske snage demoralisane i da pokušavaju da unište mostove u pokušaju da uspore ukrajinsko napredovanje.

Kiril Stremousov, zvaničnik kojeg je postavila Rusija u Hersonu, rekao je stanovnicima da "nema razloga za paniku".

Ruski vojni bloger Ribar rekao je da je vojska odlučila da se povuče jer je bila u opasnosti da bude opkoljena.

- Nije sasvim jasno gde će biti nova linija kontakta - rekao je on.

Pomoćnica sekretara za međunarodnu bezbednost Seleste Valander rekla je u ponedeljak da su ukrajinski dobici u Hersonu doveli ih na pravi put za ono što će biti "veliki poraz" ruskih okupatora - primoravajući ih da napuste grad Herson i da se povuku preko reke Dnjepar.

- To bi bio veliki poraz za Rusiju jer to još više odbija ambiciju Rusije da zauzme Odesu, što je bio jedan od ciljeva navedenih ranije ove godine - rekla je Valander na skupu Centra za strateške i međunarodne studije.

Ona je dodala da to Ukrajini daje mnogo bolju odbrambenu poziciju da izbegne ono što će verovatno biti suzbijanje vrućih borbi tokom zime.

Valander je rekla da je Ukrajina "izgleda na pravom putu" da postigne svoje ciljeve u Hersonu, ali će joj trebati stalna podrška SAD i međunarodne zajednice da bi tamo stigla.

Ukrajinske snage su između nedelje i ponedeljka ostvarile "značajne dobitke" u oblastima Liman i Herson, prema proceni Instituta za proučavanje rata (ISW), koji prati svakodnevnu situaciju na ratištu u Ukrajini.

U analizi ISW navodi se da su neke od ruskih trupa koje su poslednjih dana bile u oblastima koje je Ukrajina ponovo zauzela "ranije hvaljene kao neke od najelitnijih ruskih snaga".

- Ruske grupe u severnoj Hersonskoj oblasti i na frontu Liman uglavnom su se sastojale od jedinica koje su pre rata smatrane među vodećim ruskim konvencionalnim borbenim snagama - navodi ISW, dodajući da očigledni neuspesi ovih jedinica da drže teritoriju usled ukrajinske kontraofanzive potkrepljuje zaključke da "čak i najelitnije ruske vojne snage postaju sve degradirane kako se rat nastavlja".

Video: Ovo je teritorija koju Putin anektira: Veća je od Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA