Severna Koreja podigla uzbunu lansiranjem rakete preko Japana, neke mogu da putuju i do SAD: Čime "preti" Kim?

Severna Koreja je ove godine izvela više od 30 raketnih testova - koristeći neke dovoljno dugog dometa da stignu do SAD. To uključuje balističke, krstareće i hipersonične rakete

  • 2
Severna Koreja rakete, Infografika Ilustracija: Telegraf Foto: Shutterstock/Tanjug/AP

Severna Koreja  je ispalila raketu iznad Japana, koja je putovala 4.500 kilometara pre nego što je pala u Tihi okean.

Pjongjang redovno izvodi testiranje raketa u okviru svog programa oružja, ali je ovo prvo lansiranje preko Japana od 2017. godine.

Koje rakete testira Severna Koreja?

Severna Koreja je ove godine izvela više od 30 raketnih testova - koristeći neke dovoljno dugog dometa da stignu do SAD. To uključuje balističke, krstareće i hipersonične rakete.

Hipersonične rakete lete nekoliko puta većom brzinom od zvuka i na maloj visini, da bi izbegle detekciju radara.

Smatra se da je najnovija raketa testirana iznad Japana "Hwasong-12" srednjeg dometa, koja ima domet od 4.500 kilometara - dovoljno daleko da pogodi američko ostrvo Guam iz Severne Koreje, prenosi BBC.

- Severna Koreja testira rakete sve većeg i većeg dometa. Ovo je raketa najvećeg dometa koja je ikad lansirana preko Japana. Mogla bi da bude prethodnica testiranju još jedne nuklearne bojeve glave, što se predviđa već neko vreme - rekao je Džozef Birn, naučni saradnik na Institutu Royal United Services.

Severna Koreja rakete, Infografika Ilustracija: Telegraf Foto: Shutterstock/Tanjug/AP

Severna Koreja takođe testira balističku raketu "Hwasong-14". Ona ima domet od 8.000 kilometara, iako neke studije sugerišu da može da putuje i do 10.000 kilometara, što bi značilo da može da stigne do Njujorka. To je prva od severnokorejskih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

"Hwasong-15" raketa veruje se da ima domet od 13.000 kilometara, što znači da može da stgne do svih delova SAD.

Severna Koreja je u oktobru 2020. godine pokazala svoju poslednju balističku raketu - "Hwasong-17". Veruje se da ima domet od 15.000 kilometara ili više.

Može da nosi tri ili četiri bojeve glave, a ne samo jednu, što otežava naciji da se brani.

Razotkrivanje novih projektila izgledalo je kao poruka Bajdenovoj administraciji o rastućoj vojnoj sposobnosti Severa, kažu stručnjaci.

U martu 2021. izvela je lansiranje, kako je nazvala, "taktičkog vođenog projektila novog tipa", za koji je rekla da je u stanju da ima nosivost od 2,5 tone - što znači da je u teoriji sposoban da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Analitičari Centra za proučavanje neproliferacije Džejms Martin rekli su Rojtersu da se čini da je to "poboljšana varijanta" ranije testirane rakete KN-23.

Koje nuklearno oružje ima Severna Koreja?

Poslednji put kada je Severna Koreja testirala nuklearnu bombu bilo je 2017. Eksplozija na mestu za testiranje Pungie-ri imala je snagu ili prinos između 100 i 370 kilotona.

Bomba od 100 kilotona je šest puta snažnija od one koju su SAD bacile na Hirošimu 1945.

Severna Koreja je tvrdila da je ovo njen prvi termonuklearni uređaj - najmoćniji od svih vrsta atomskog oružja.

Međutim, Severna Koreja sada možda ima za cilj da testira manji tip nuklearne bojeve glave sa sličnom eksplozivnom snagom, kaže Birn.

- Izgleda da sada testiraju novu sposobnost - minijaturizovanu bojevu glavu koja se može ugraditi na niz projektila, uključujući rakete kratkog dometa - rekao je on.

Gde bi se mogla održati nuklearna testiranja?

Šest podzemnih testova je prethodno obavljeno u Pungie-ri. Međutim, 2018. godine Severna Koreja je rekla da će zatvoriti lokaciju, jer je "verifikovala" svoje nuklearne sposobnosti.

Neki od tunela koji vode do lokacije su naknadno dignuti u vazduh u prisustvu stranih novinara. Međutim, Severna Koreja nije pozvala međunarodne stručnjake da provere da li je stavljen van upotrebe.

Satelitski snimci objavljeni ranije ove godine ukazuju na to da su radovi na renoviranju Pungie-rija počeli. Svako buduće nuklearno testiranje na tom mestu prekršilo bi rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ponovno pokretanje severnokorejskog nuklearnog reaktora

Severnokorejski lider Kim Džong Un je 2018. obećao tadašnjem američkom predsedniku Donaldu Trampu da će Severna Koreja uništiti sva svoja postrojenja za obogaćivanje nuklearnog materijala.

Međutim, agencija UN za atomsku energiju kaže da satelitski snimci ukazuju na to da je Severna Koreja ponovo pokrenula reaktor koji proizvodi plutonijum za oružje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je takođe saopštila da nuklearni program Severne Koreje ide "punom parom", sa radom na separaciji plutonijuma, obogaćivanju uranijuma i drugim aktivnostima.

Video: Lansiranje rakete Severne Koreje aktiviralo sirene u centralnom Tokiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA